I fyrahundra år har Van Dycks självporträtt hängt i engelska privatsamlingar. Nu har den 28-årige amerikanske miljardären James Stunt för avsikt att hänga målningen på väggen i sitt skrytbygge i Los Angeles. Förutsatt att hertiginnan av Cambridge,  inte får som hon vill, förstås.

Hertiginnan-av-Cambridge_Van-Dyck_self-portrait_självporträtt Hertiginnan av Cambridge tillsammans med museichefen på the National Portrait Gallery Sandy Nairne framför självporträttet av Van Dyck

Porträttet som räknas till en av den brittiska kulturens mest värdefulla konstskatter köptes på auktion 2009 av konsthandlaren och den engelska Antikrundans experter Philip Mould. Auktionshuset Sotheby´s som auktionerade ut porträttet ropade ut tavlan för 3 miljoner pund men konsthandlaren fick ge hela 8,3 miljoner pund när den gastkramande budgivningen var över. Knappt fem år senare har konsthandlare Mould alltså sålt målningen till James Stunt för 12,5 miljoner pund.

James-Stunt_Petra-Ecclestone_Van Dyck Det äkta paret som älskar att spendera pengar på skrytkonst

James Stunt är för de flesta känd för att 2011 ha gift sig med före detta F1-föraren och mångmiljardären Bernie Ecclestones yngsta dotter Petra Ecclestone. Bröllopet ägde rum strax efter att hon flyttade in i sin enorma lyxbostad på 123 rum som hon köpte för 55 miljoner dollar. Den slottslika bostaden, där målningen är tänkt att hänga, var en gång i tiden Amerikas största privatbostad. Idag rymmer den, förutom parets fjorton sovrum, tre hårsalonger och walk-in closet i två våningsplan, även egen nattklubb, bowlinghall och "garage" för 100 fordon.

Los-Angeles_van-Dyck Huset som rymmer det mesta, och snart även ett självporträtt av Van Dyck, om ägarna får sin vilja igenom

Van-Dyck_interior Pengar är inte alltid synonymt med stil, anser nog de flesta engelsmän som hellre vill se målningen på "hemmaplan" än i ett amerikanskt "bling-bling-komplex" 

Även om Petra Ecclestone är mer intresserad av modern konst samlar hennes man hellre klassisk konst. Det är bara de brittiska kungliga samlingarna som kan mäta sig med ynglingens imponerande samling av Van Dycks måleri. Självporträttet av konstnären är tänkt att vara juvelen i kronan. En juvel som målades strax före Van Dyck dog av vad man tror var pest 1641.

Van-Dyck_The-National-Portrait-Gallery Porträttet, vars öde hela den engelska nationen engagerat sig i.

Anthonis Van Dyck föddes 1599 i Antwerpen och gick som ung konstnär i lära hos både Hendrick van Balen och Peter Paul Rubens. Efter resor till bland annat Italien kallades han till England av dåvarande kungen Charles I för att måla porträtt av hovets medlemmar. Van Dyck kom under 1630-talet att bli både adlad och utnämnd kunglig hovmålare.

Men nu har alltså det rika bling-bling-paret fått mothugg. Engelsk aristokrati med hertiginnan av Cambridge, mer känd som Kate Middleton som för några år sedan vann prins Williams och hela engelska folkets hjärtan, i spetsen, har bestämt sig för att sätta hårt mot hårt för att slippa se en av landets främsta konstskatter gå förlorad. Den engelska regeringen har tillsammans med the National Portrait Gallery och the Art Fund startat den största nationella insamlingen för konst någonsin. Det för att man förhoppningsvis ska ha råd att kunna köpa tillbaka målningen genom konsthandlaren, som fått juridiska förhållningsregler att inte föra ut tavlan ur landet inom ett visst antal månader. En period som ursprungligen sattes till tre månader men som nu har förlängts i ytterligare fem månader.

catherine-duchess-of-cambridge Det har kommit att handla om mer än ett konstverk för den brittiska befolkningen. Allt fler vill bjuda det unga nyrika amerikanska paret på en match de sent ska glömma. Bara fotbolls-VM och kungliga bröllop brukar engagera britterna i samma utsträckning

Hittills har man fått ihop drygt 3, 5 miljoner pund från bland annat 6 000 enskilda bidragsgivare i såväl Storbritannien som från många andra länder. The National Portrait Gallery och en av bidragsgivarna Art Fund, har också lanserat nya initiativ i sociala medier - "Rädda Van Dyck-insamlingskampanj", och hertiginnan dyker upp i alla möjliga sammanhang för att visa sitt stöd till insamlingen och göra den till en nationell angelägenhet även för de mindre konstintressade.
Sandy Nairne, chef för National Portrait Gallery , London, sa i en tidningsintervju att det växande stödet för Van Dyck-kampanjen är oerhört uppmuntrande.
- Alla på National Portrait Gallery är övertygade att denna viktiga målning ska kunna visas för offentligheten även de kommande 400 åren.
Vill du hjälpa till att behålla målningen i offentlighetens ljus? Här kan du lämna ditt bidrag!

Just nu finns 15 föremål att hitta på sökningen Van Dyck på Barnebys. Om något av dem är en äkta Van Dyck återstår att se.

Kommentera