För två år sedan hittade den tyska polisen 1 500 konstverk hemma hos en ensam 80-åring. Det handlade om gömd "judekonst", som varit försvunnen i sjuttio år. Fortfarande, ett par generationer efter andra världskrigets utbrott, hittas stulen konst som helt gått upp i rök under andra världskriget. Tyska polisen hittade alltså inte mindre än 1 500 konstverk till ett värde av cirka en miljard euro(!) i en dammig lägenhet i München hos den 80-årige sonen till en konsthandlare.
Det var när nazisterna beslagtog såväl enskilda verk som stora konstsamlingar av judar som tvingades att fly från sina bostäder, eller ännu värre deporterades till koncentrationsläger, som enorma mängder av betydande konstverk spårlöst försvann.
Hitler_Naziart_I vissa fall har de dykt upp på konstmarknaden eller spårats till museisamlingar runt om i världen, men aldrig har man gjort en upptäckt så omfattande som denna. Det är tyska tidningen Focus som berättar om hur man vid en husrannsakan 2011 hittade, närmare 1 500 målningar(1285 oramade och 121 ramade) av konstnärer som Pablo Picasso, Henri Matisse, Emil Nolde, Marc Chagall och Max Liebermann med flera. En av målningarna av Marc Chagall anses ha oerhört stora konsthistoriska värden. Målningarna är beslagtagna av polis och tullmyndigheter och har förts till ett säkert förråd hos den Bayerska tullen där konsthistorikern Meike Hoffmann från Berlins universitet har ägnat två år att fastställa ursprunget och värdet av konsten.
Den 80-åriga mannen vid namn Cornelius Gurlitt är son till en berömd konsthandlare vid namn Hildebrand Gurlitt. Fadern var tidig med att uppskatta modernismen. Under hans tid som museichef för König Albert Museum i Zwickau köpte han in dåtidens mest nydanande och radikala konst, det vill säga tyskt expressionistmåleri. Men det dröjde inte länge förrän den judiske museichefen fick sparken från museet. Med tiden fick han dock tack vare sina goda kontakter anställning av Joseph Goebbels för att hjälpa nazisterna att sälja konsten utomlands. Vilket i sin tur ledde till att han, trots sitt judiska ursprung, 1938 blev inköpare till konstsamlaren Hitlers Führermuseum i Linz. Konsthandlaren köpte tavlorna på 1930-och 40-talen för en mycket billig peng, antingen av flyende judar som behövde pengar, eller av nazisterna för att sedan sälja de vidare till utländska köpare. Vid sidan av alla konstaffärer för nazisterna byggde han upp en omfattande egen konstsamling.
Chefen för Albertinamuseet i Wien berättar att familjen själva framställde sig som offer för nazismen, medan de egentligen ingick en pakt med djävulen. Efter kriget menade hans konsthandlande far att mästerverken brann upp i hans lägenhet i Dresden under bombningarna i slutet av andra världskriget. I själva verket tog hans son hand om den unika konstskatten efter att pappan dog i en bilolycka 1956.

Nazi-looted-art_konstskatt_stöld Den inringade mannen är självaste konsthandlaren Hildebrand Gurlitt

Under årens lopp har konsthandlarens son sålt en och annan tavla för att kunna finansiera sitt leverne, vilket hittade dokument och tomma ramar intygar som hittats i mannens lägenhet intygar.
I alla dessa år har har etsningar, gravyrer och oljemålningar av några av världens mest hyllade konstnärer trängts i ett antal hemmasnickrade hyllor i ett mörkt och dammigt rum tillsammans med gamla konservburkar och ruttnade matrester.
Trots att skattemyndigheterna har haft ögonen på, den numera 80-åriga mannen under en längre tid var det efter att han blivit påkommen med stora summor kontanter vid en kontroll av tullen på ett tåg mellan Schweiz och Tyskland för ett par år sedan som myndigheterna på allvar började nysta i mannens ekonomiska förehavanden.

Pablo-Picasso_stolen-artBland de verk som återfunnits är ett av Henri Matisse som man vet tillhört den judiske konsthandlaren och konstsamlaren Paul Rosenberg, som flydde från Paris undan nazisterna. Kvar var hans konstsamling.
Man vet att han ägde åtminstone 89 konstverk, varav inte mindre än 43 verk var av Pablo Picasso, men även av Degas och Renoir.
Barnbarn till Paul Rosenberg är Anne Sinclair som fick ärva en stor del av den enorma förmögenhet som hennes morfar byggt upp(Anne Sinclairs förmögenhet uppskattades av Forbes Magazine för några år sedan till 200 miljoner dollar). Anne Sinclair är för många idag mer känd som exfru till den skandalomsusade förre chefen för Internationella valutafonden, Dominique Strauss-Kahn.
Tyska myndigheter har hållit upptäckten hemlig under två år för att ordentligt förbereda det enorma arbete, som troligtvis tar vid, med den rättsliga processen att återgälda konstverken till rättmätiga ägare. Redan nu krävs en minutiös rekonstruktion av ägarförhållandena tillbaka i tiden från olika håll.

 

 

Kommentarer