Alban de Pury kommer från Schweiz, är uppvuxen i en konstfamilj och skolad in i det mesta som har med konst att göra. Efter att ha arbetat i musikbranschen i London i några år började han arbeta mer och mer med projekt som tangerade gränsen mellan musik och konst. När han flyttade till New York för några år sedan var det med visionerna om att starta upp banbrytande konstprojekt och bygga upp ett ordentligt nätverk. Förra året kontaktades han av Absolut Vodka, som har en historia av legendariska konstnärssamarbeten. De ville lyfta varumärkets konstarv och tog in Alban de Pury som Art Ambassador. Hans jobb har under det första året gått ut på att bygga relationer för nya konstprojekt, där Absolut samarbetar med New Yorks progressiva konstscen.

Alban de Pury

Jag träffade Alban de Pury i går för att prata dels om hans arbete, men framför allt ville jag få hans perspektiv och tips för hur man som konstnovis kan närma sig konsten. Hur man ska göra för att våga lita på sin egen magkänsla och tro på att ens egen smak är god nog. Jag kommer att använda en större del av min intervju med Alban de Pury i min nästa bok, men ger er en del av den här:

”Först och främst vill jag säga att även jag, som har varit van vid konst och inne i konstvärlden sedan jag föddes, kan vara osäker över vad som är bra och vad som är dålig konst. Jag tror att alla är det, om inte utåt så hemligt inom sig. Men i och med att jag vuxit upp med konst runt omkring mig har jag lärt mig vad jag tycker om. Jag har utvecklat en smak, kan man säga. Det är som med musik eller mat, ju mer man provar och utsätter sig för det, desto större kännedom om vad som finns får man och desto tydligare får man klart för sig vad man själv uppskattar.”

En av Alban de Purys konstnärsfavoriter just nu: Ed Fornieles, "Voices of America"

”Jag går på min magkänsla. Det tycker jag att man ska göra, oavsett om man är nybörjare eller kunnig. Lyssna inte för mycket på andra. Vissa tar sig in i konstbranschen för att spekulera och bygga upp pengamässiga värden, men jag tycker inte att det är rätt sätt att närma sig konsten. Man måste följa sin smak och sin instinkt. Det börjar ofta med att du blir förälskad i något verk, går på fler och fler utställningar, lär känna olika konstnärskap och långsamt bygger upp din egen smak.”

”Det finns mycket snobberi och elitism inom konstvärlden, men det är så mycket nonsens i det där. Många låtsas veta och kunna allt, men jag är säker på att de har samma osäkerhet inom sig någonstans. När någon 'viktig' person säger att någonting är bra, följer resten med och hävdar att det är fantastiskt. Det är som en skock får som följer varandra, som bygger en trygghet i sitt kollektiva tyckande. Folk är rädda för sin egen smak, vilket är väldigt synd. Jag tycker att det är viktigaste är att följa sin magkänsla och utsätta sig för mycket konst. Om du inte vet vad som finns är det svårt att bedöma vad du tycker om eller inte.”

En av Alban de Purys konstnärsfavoriter just nu: Marianne Vitale, "IBID Projects" (Courtesy the Artist and IBID PROJECTS, London)

”Konstvärlden kan vara väldigt skrämmande ibland, även för mig. Det kan vara fruktansvärt obekvämt att gå in på ett galleri och det kan vara svårt att förstå viss konst. Ofta är det en väldigt liten grupp som sätter agendan för vad som är bra och vad som är dåligt, men den elitismen är en del av konstvärlden som jag inte tycker om. Det är ok att inte tycka om abstrakt konst! Jag känner också att det är en tid nu då konstvärlden börjar luckras upp och bli mer inkluderande. Det finns något för alla. Jämför med musik, jazz till exempel. Första gången du hör jazz kanske du tycker att det är konstigt, bara massa ljud som inte går att förstå. Men när du har lyssnat ett tag börjar du urskilja fler lager i musiken och tillslut kanske du till och med tycker om det. I alla fall viss typ av jazz. Det gäller att hitta sin del, sin väg, sin smak. Och jazz är bara en liten del av all musik. Du måste inte tycka om jazz för att tycka om musik och du måste inte tycka om den där konstiga abstrakta tavlan för att tycka om konst.”

”Jag är intresserad av konst på grund av konstnärerna, hur de arbetar och hur deras verk får mig att känna. De materiella värdena känns inte lika viktiga. Jag intresserar mig för vad konst skapar kulturellt, hur den för människor samman och hur konsten hänger ihop med annat som omger oss”

Dagens soundtrack: Joni Mitchell, Big Yellow Taxi

Instagram: johannakarolina82


Kommentera