Att tro att man kan stjäla några av konstvärldens mest hyllade verk för att sedan komma undan med dem är rent dumdristigt. Särskilt med dagens säkerhetssystem och polisens globala samarbetsvilja.
Det var för ett knappt år sedan som Kunsthal museum i Rotterdam fick ovälkommet besök. På tre minuter stals sju konstverk av några av konstvärldens mest hyllade konstnärer, som Monet och Picasso med flera. Inte långt efter stölden lyckades man gripa ett gäng rumänska unga män som visade sig vara ordentligt insyltade i konsstölden.
Konststöld_rumänien_Kunsthal-museum-in-RotterdamProblemet för bovarna är att de trots att de tagit reda på att strafftiden var lägre för konststöld i Holland än i Rumänien ser ut att dömas och i så fall avtjäna sitt straff i Rumänien, mot deras vilja. Långt mycket värre är dock att mamman till den ena av konstskurkarna påstår att hon bränt några av målningarna för att bli av med bevismaterial i hopp om att skydda sin egen son. Hur man nu kan komma på tanken!

Ännu mer förvirrande är det när mamman tar tillbaka sitt tidigare uttalande om att hon bränt målningarna för att istället vilja kohandla med de "brända" verken. Nu säger hon nämligen att tavlorna finns kvar, men att hon berättar var de finns på ett villkor: att rättegången hålls i Holland och att straffet avtjänas där.

Men som man bäddar får man ligga - antingen blir det på en hård brits i ett rumänskt fängelse, bästa fall i cellen bredvid sin egen son. Eller så blir det i Holland, men oavsett vilket ångrar de inblandade sig förhoppningsvis.

Fortsättning följer!

 

Läs mer om fräcka konststölder här!

Kommentera