Prags kuliss har förändrats de senaste dagarna sedan en av Tjeckiens mest hyllade samtidskonstnärer återigen förändrat stadsbilden med sin storformatskonst. Det är konstnären David Cerny som ger en "fulfinger-salut" åt Tjeckiens president Milos Zeman för hans slappa attityd mot kommunismen. Den knutna näven med det lila långfingret är placerat på en pråm i floden Moldau med riktning mot Prags slott där Presidenten håller till.
David_Cerny_Tjeckisk-konstKonstnären som är känd för sitt kommunisthat menar att helgens val kommer att föra det tjeckiska kommunistpartiet, där vissa har stalinistiska sympatier, in i politiska den politiska maktens korridorer igen. Socialdemokraterna, CSSD, kommer nämligen sannolikt att vinna valet om de kan räkna med stöd från tjeckiska kommunistpartiet.
cerny-guns_artDavid_Cerny_tjeckisk-konstnärMilos Zeman, som tidigare varit kommunist, blev den första direktvalda Tjeckiska presidenten i januari i år. Sedan dess har anklagelserna duggat tätt att valet skulle varit uppgjort med hjälp av mutor och spioneri.

Kommentera