Prisgalopp på Stockholms Auktionsverk i vår?
Förväntningarna är stora när Stockholms Auktionsverk auktionerar ut "Gentleman till häst" skulpterad av en av Italiens främsta modernister, Marino Marini.
Skulpturen har funnits i Folksams ägo sedan 1955, då den inköptes som en del av utsmyckningen till huvudkontoret i Skanstull. Här har ryttarskulpturen prytt sin plats i entrén. Den aktuella skulpturen, Gentihuomo a cavallo, är enligt Stockholms Auktionsverk en av konstnärens finaste och tidigaste exempel på temat ryttare på hästrygg, skapad 1937.

Marino-Marini_Gentihuomo-a-cavallo_Stockholms-Auktionsverk_auktion_auction_Barnebys Gentihuomo a cavallo av Marino Marini säljs på Stockholms Auktionsverk i vår och möter världspubliken på Barnebys

Influenserna kom från den etruskiska konsten samt den egyptiska och tidiga kinesiska konsten. Skulpturen finns i fyra exemplar, varav denna är den första gjutningen.
Försäljningen är ett bevis på att konjunkturen för konst och antikviteter är glödhet. Den globala ekonomiska utvecklingen, efterfrågan och inte minst närvaro på nätet är avgörande för auktionshusens självförtroende att ta emot den här typen av uppdrag. Att riktigt högkvalitativ och internationell konst i Sverige kommer ut på marknaden är ett tydligt tecken på att konst och antikmarknaden förändrats radikalt de senaste åren.
I april 2009 klubbades ett exemplar på auktionshuset Christie´s i London för 650 000 pund. Utropet var då 700 000 - 1 000 000 pund. Frågan är om man klarar av att komma upp till samma nivåer eller mer. Garanterat är att världens blickar kommer vändas mot Stockholms Auktionsverk när det är dags för Moderna Auktionen.

Kommentera