Sommaren håller på att nå sitt slut och höstångesten har redan smugit sig på. Men till dem som fortfarande har några semesterdagar kvar och dem som lever i förnekelse om att sommaren inte är över så vill jag tipsa om en helgutflykt.
Förra veckan var jag på besök hemma i Värmland och passade väl på att ta en tripp till den lilla tätorten Kristinehamn. Här finns nämligen världens högsta Picasso-staty.

På den så kallade Strandudden står Pablo Picassos monumentalskulptur som föreställer hans hustru Jacqueline.
15 meter hög i väl packad småsten fylld med betongvälling därefter blästrad för att ge mönster och reliefverkan har den stått sedan 1965.
Men hur hamnade då detta gigantiska konstverk i Kristinehamn?

Jo, det var faktiskt en norsk assistent till Picasso vid namn Carl Nesjar som under en resa i Frankrike stötte på den svenska konstnären Bengt Olson. Nesjar berättade för denna att han hade ett problem med en stor staty som Picasso hade gjort. Han hade nämligen ingenstans att placera den. Assistent Nejsar hade redan hört sig för hemma i Norge där de tyckte att statyn var gräslig. Men när han nu stötte på den Kristinehamnsbördiga konstnären Bengt Olson dröjde det inte länge innan de både kommit fram till att Strandudden var den rätta platsen.

Olson kontaktade kommunstyrelsen och Nesjar drog förslaget för den stora konstnären.
Godkännandet från Picasso kom i form av ett fotomontage med skulpturen placerad längst ut på udden. På kortet hade Picasso skrivit:

" Oui, Picasso 7.7 1964 "

Och nog kan man säga att Kristinehamnarna är stolta över sin Picasso-present . Inte minst när de använder sloganen:

" Picasso valde Kristinehamn. Välkommen du också!"

Kommentera