De senaste årens trend har varit tydlig. Skulptur kommit allt starkare som konstform. Vilket visat sig både här i Sverige och internationellt. Redan våren 2010 klubbades Alberto Giacometti bronsskulptur L´homme qui marche I från 1960 på Sotheby´s i London för sensationella 58 miljoner pund. Det om något var startskottet för en betydande prisutveckling för den tredimensionella konstformen. Allt sedan dess har nya rekord slagits för konstnärer runt om i världen. Från Henry Moore till Jeff Koons.

Efter Bukowskis succéförsäljningen av Auguste Rodins Le Penseur(som såldes för drygt 15 miljoner kronor förra året), vilken utgjorde en viktig del i Marabousamlingen, är nog fler internationella mästerverk att vänta även på de svenska auktionerna.

Gert-Marcus_Auktion_Skulptur_Stockholms-Auktionsverk_Favorit_Barnebys Färgböjning är en av mina personliga favoriter bland skulpturerna i bemålad plåt. Pryder just nu Stockholms Auktionsverks skyltfönster på Nybrogatan i Stockholm.

En svensk konstnär som fått ett erkännande internationellt är en konstnär jag hade förmånen att träffa och samtal med för några år sedan - Gert Marcus. I höst säljer Stockholms Auktionsverk inte mindre än 93 verk av konstnären. Vissa av verken ställdes ut på Konstakademin på Fredsgatan i Stockholm tidigare i år(innan Nationalmuseum tog över lokalen där man nu visar utställningen Carl Larsson vänner och ovänner). Läs om utställningen här!

 

Gert-Marcus_Stockholms-auktionsverk_auktion_skulptur_Barnebys Distansens förvandling är ett typiskt verk av Gert Marcus, där balansen mellan färgerna skapar en nästan vibrerande skulptursvit

 

Samlingen ingår i konstnärens kvarlåtenskap och representerar en betydande del av hans imponerande produktion och unika konstnärskap.

Gert Marcus som föddes i Tyskland i en förort till Hamburg, lämnade landet för Sverige i början av 1930-talet. Trots viss konstnärlig utbildning vid bland annat Otte Skölds målarskola anses Gert Marcus vara autodidakt, inte minst när det kommer till hans enastående skulpturer i olika material såsom plåt och inte minst marmor.

Gert Marcus ateljé_Barnebys_auktion En bild jag tog när jag besökte Gert Marcus poetiskt vackra ateljé för en tid sedan

I samlingen ser vi konstnärens tydliga intresse för formen och färgen, ljus och skugga och spelet däremellan. Det är få konstnärer som lyckats, att med det hårda materialet skapa så strikta rena former, samtidigt med en oerhörd sensualitet, som Gert Marcus gjorde.

gert-Marcus_skulptur_auktion_Stockholms-Auktionsverk_Barnebys Den drygt fyra meter höga skulpturen i Carraramarmor ställdes ut i... Titta noga på bilden så ser ni kanske var?

Toppnumret sett till både storlek och utrop är den drygt fyra meter höga skulpturen 163 i vit Carraramarmor. Utropet är satt till 600-800 000 kronor.

I stort sett samtliga konstverk i samlingen har mycket blygsamma utrop, vilka merparten borde överstigas med råga. Förutsatt att vi svenskar följer trenden, och inser att skulptur har varit rejält undervärderat i Sverige. Även om det dröjer till den 15 oktober innan auktionsvisningen öppnar rent fysiskt på Nybrogatan så kan man se skulpturerna på Barnebys redan nu. Auktion hålls den 22 - 23 oktober och då utlovar jag nya prisrekord för Gert Marcus konst och ytterligare en indikator att skulptur är en trend som är här för att stanna.

Kommentarer