På onsdag klockan 13 denna vecka kommer konstskatten värd miljoner återlämnas till Skokloster slott där det en gång var utställt. Det stulna föremålet är ett astrolabium tillverkat av Martin Weiler i Tyskland 1590.
Ett astrolabium är ett astronomisk instrument, en tidig “dator” som användes för att mäta tid och avstånd mellan himlakroppar.

Konstdetektiven Christopher Marinello som hittade föremålet som varit borta i 14 år påstår att objektet är värt minst två och en halv miljon kronor.
Marinello som är chef för The Art Loss Register har tillsammans med svenska myndigheter starka misstankar om att tjuven var Anders Burius, en bibliotekarie som begick självmord 2004 och som arbetat som guide på museet. Under sin tid på museet hann Burius stjäla ett femtiotal objekt som han sedan försökt sälja för att kunna bekosta sin livsstil med dyra bilar, kubanska cigarrer och Armanikostymer.
När stölden blev känd kapade han gasledningen till spisen i sin lägenhet och skar upp handlederna.

Instrumentet som funnits på slottet i mer än 300 år kommer att återlämnas personligen av konstdetektiv Marinello på onsdag klockan 13 inför allmänheten.

 

Kommentarer