År 1933 lämnade Josef Frank Österrike tillsammans med frun Anna. De antisemitiska strömningarna i landet hade växt sig allt starkare och familjen kunde inte på några villkor stanna kvar i Wien.

Året därpå börjar Josef Frank att arbeta för Estrid Ericson. Ericson hade drivit Svenskt Tenn sedan år 1924 och trots att affärerna redan gick bra, kom Josef Franks intåg i verksamheten att fullkomligt revolutionera densamma.

I samband med 85års jubileumet för Franks ankomst till Sverige passar Svenskt Tenn på att fira. Foto: Svenskt Tenn. I samband med 85års jubileumet för Franks ankomst till Sverige passar Svenskt Tenn på att fira. Foto: Svenskt Tenn.

Franks modernism innebar att hemmet skulle var en plats att leva på, inte passivt utgöra ett bo.
Josef Franks modernism var att leva, inte bo – läs mer här!

I samband med 85 års jubileumet har Svenskt Tenn organiserat en utställning i Franks ära där dennes färgstarka mönster och tidlösa möbler från spridda decennier samsas om utrymmet. Dessutom lanserar Svenskt Tenn sex nyheter i sortimentet, fem möbler och ett mönster, alla baserade på Josef Franks skisser.

Josef Frank är omåttligt populär på andrahandsmarknaden och hans alster är ständigt eftersökta. Bland Barnebys mest återkommande sökningar återfinns bland annat pallar, skåp och stolar, lampor, ljusstakar och textilier alla signerade Josef Frank. Här är de mest eftersökta Frank-föremålen på auktion.

"Flora", en Franks mest uppskatta formgivningar. Foto via Christie's. "Flora", en Franks mest uppskatta formgivningar. Foto via Christie's.

Flora

En av Franks allra mest eftertraktade möbler är utan tvekan Flora. Frank formgav Flora under 1950-talet och använde C.A.M. Lindmans Nordens Flora som dekor. Flora kommer i flera olika varianter, både som byrå och skåp. Just det här exemplaret såldes via Christie’s år 2008.

Foto: Bukowskis. Foto: Bukowskis.

Diplomat

Soffbordet Diplomat heter egentligen Soffbord 2073 och formgavs år 1949. Innan Frank lämnade Österrike ritade han flera hus och bostadsområden, samtidigt som han ritade möbler, mönster och tog inredningsuppdrag. Även om antisemitismen inte var lika påtaglig i Sverige som i Österrike så existerade både fördomar och förtryckande strukturer, och utöver Falsterbovillorna (1924-36) fick Frank inga arkitektuppdrag i Sverige. Han gjorde däremot ett oändligt antal inredningar, bland annat för flera ambassader. Soffbordet användes som ett återkommande inslag på ambassaderna och kom således att kallas Diplomatbordet.

"Golvlampa 1842". Foto: Bukowskis. "Golvlampa 1842". Foto: Bukowskis.

Golvlampa 1842

Frank formgav ett antal lampor för Svenskt Tenns räkning, däribland Golvlampa 1842. Frank var av åsikten att ett rum behövde mjuk, behaglig belysning och var därför mycket noga med hur ljuset föll och att lampan inte skulle dominera rummet. Modellen 1842 är en av Franks mest uppskattade lampor.

Foto: Stockholms Auktionsverk. Foto: Stockholms Auktionsverk.

Vänskapsknuten

Att ljusstaken Vänskapsknuten är Franks mest eftersökta formgivning är inte svårt att förstå – dess tidlösa design och stämningsfulla bidrag till vilken miljö som helst har gjort den populär både som student- och bröllopspresent. Dessutom är Vänskapsknuten kanske den mest tillgängliga av Franks alla formgivningar, eftersom slutpriserna aldrig drar iväg på samma sätt som Josef Franks möbler har benägenhet att göra. Ljusstaken formgavs år 1938, ett år innan kriget bröt ut som en symbol för fred och vänskap i ett sargat Europa.

Foto: Bukowskis. Foto: Bukowskis.

Liljevalchssoffan

Liljevalchssoffan var bland de första möblerna Frank formgav i Sverige, daterad till år 1934. Den visades för första gången på Liljevalchs Konsthall och skiljde sig mycket från dåtidens soffor – främst gällande dess generösa storlek. Frank beskrev den rådande funktionalismen som tråkig och strikt, allt som Frank inte ville vara.
Här hittar du fler verk signerade Josef Frank!

Kommentera