Galleristernas roll för konsten är viktig, inte bara erbjuder de en fysisk plats för konstnären att visa upp sin konst, de representerar och marknadsför även konstnären gentemot publik, institutioner, medier och kunder såväl nationellt som internationellt. Många gallerister har dessutom en nära relation till sina konstnärer och fungerar ofta som både rådgivare och bollplank.

Barnebys, med Pontus Silfverstolpe, Joanna Sundström, Jonas Kleerup och Carl Larsson i spetsen, listar årligen konstsveriges 51 mäktigaste och bland dessa hittar vi inte mindre än elva gallerister. Några av dem kommer vi få se mer av denna vecka, då de medverkar på Market Art Fair, nordens ledande mässa för samtidskonst.

Per Skarstedt Per Skarstedt

Per Skarstedt
I topp hittar vi ingen mindre än Per Skarstedt. Skarstedt är inte bara Sveriges mäktigaste, utan även en av världens främsta gallerister. Efter börskraschen på 90-talet valde han att pröva lyckan i New York, där han sedan dess visat världskända konstnärer som Cindy Sherman, Georg Baselitz och Richard Prince. Idag driver han dessutom ytterligare två gallerier i London, varav de senaste öppnade 2016. Skarstedt såg tidigt potentialen i samtidsfotografi och fokuserar idag främst på konstnärer från sent 1900-tal, vilka genom en rad olika medium utforskar ämnen som identitet, politik och sexualitet, frågor som berör alla generationer.

 

Michael Elmenbeck, Anna-Karin Pusic & Michael Storåkers, grundarna av CF Hill Michael Elmenbeck, Anna-Karin Pusic & Michael Storåkers, grundarna av CF Hill

CF Hill
Anna-Karin Pusic, Michael Storåkers och Michael Elmenbeck är grundarna bakom Sveriges första hybridgalleri. På kort tid har de hunnit med en rad spännande utställningar, slutsålda samlingar och tunga nyrekryteringar från branschkollegor. Det här är början på något stort!

 

Carl Kostyál Carl Kostyál

Carl Kostyál
Gallerist, konsthandlare och samtida meccenat, Carl Kostyál är mannen som har hela hela världen som sin arbetsplats. Med en sällsam fingertoppskänsla lyckas han tidigt hitta morgondagens stora stjärnor och han tvekar inte till att upplåta ateljeutrymme eller att sponsra unga konstnärer finansiellt. Kostyál driver idag galleri i London och i Stockholm och har bland annat visat Alex da Corte, Alex Israel och Petra Cortright.

 

Claes Nordenhake Claes Nordenhake

Claes Nordenhake & Ben Loveless
Claes Nordenhake grundade redan 1973 Galerie Nordenhake, som idag är ett av Sveriges högst ansedda och där konstnärer som Håkan Rehnberg, Olle Bærtling och Richard Serra ingår. Sedan 1986 finns galleriet i Stockholm där Ben Loveless är ansvarig för verksamheten. Claes själv är baserad vid dess filial i Berlin och har dessutom varit med att grunda ABC, Berlins viktigaste konstmässa, samt tillhörande Berlin Gallery Weekend. Ben Loveless ligger knappast på latsidan han heller, förutom att representera galleriet på världens stora konstmässor är han ordförande i Svenska Galleriförbundet.

 

Magnus Karlsson Magnus Karlsson

Magnus Karlsson
Magnus Karlsson är mannen bakom det ledande svenska galleriet för måleri och har under åren ställt ut konstnärer som Jockum Nordström, Karin Mamma Andersson och Klara Kristalova i spännande solo- och grupputställningar. Han medverkar ofta på de stora internationella konstmässorna, något som bidragit till att hans konstnärer slagit igenom även utanför Sveriges gränser. På sommaren driver Magnus ett projektrum på Gotland, vilket kommit att bli en samlingspunkt för konstnärer att träffas och arbeta på, samt ställa ut för allmänheten.

 

Stefan Andersson & Sara Sandström Nilsson Stefan Andersson & Sara Sandström Nilsson

Stefan Andersson & Sara Sandström Nilsson
Stefan Andersson och Sara Sandström Nilsson är radarparet bakom ett av Sveriges mest framgångsrika gallerier, beläget i Umeå och Stockholm. Idag tronar Stockholmsgalleriet med sina 835 kvadratmeter utställningsyta upp som stadens största och de har därutöver två showroom i ”Stockholm gallery district”. Galleriet arbetar i hög utsträckning med internationell samtidskonst och har bland annat visat Louise Bourgeois och Tony Cragg i hyllade och välbesökta utställningar.

 

Marina Schiptjenko & Ciléne Andréhn Marina Schiptjenko & Ciléne Andréhn

Marina Schiptjenko & Ciléne Andréhn
Galleri Andréhn-Schiptjenko grundades 1991 av Marina Schiptjenko och Cilène Andréhn och har alltid varit en stor internationell aktör. Beläget i Stockholm Gallery district representerar de både nya och etablerade samtidskonstnärer, däribland Anna Kleberg, Cajsa von Zeipel och Annika von Hausswolff. De syns ofta på de stora samtidsmässorna men har på senare år även haft rådgivande tjänster för större projekt inom offentlig konst och arkitektur, däribland Moodgallerian. Marina är dessutom styrelsemedlem i nordens ledande mässa för samtidskonst, Market Art Fair.

 

Paul McCabe Paul McCabe

Paul McCabe
Paul McCabe har inte varit verksam i Sverige speciellt länge men har redan gjort sig ett stort namn. I galleriet på Artillerigatan visas världsnamn som Damien Hirst, Georg Baselitz, Robert Mapplethorpe och Anis Kappor. McCabe har lång erfarenhet av den internationella konstscenen och anlitas även som rådgivare till kändisars stora konstsamlingar.

Kaj Forsblom Kaj Forsblom

Kaj Forsblom
Kaj Forsblom driver sedan 40 år tillbaka Galerie Forsblom i Helsingfors men har nyligen öppnat upp ännu ett galleri i Stockholm där han just nu visar en av världens mest kända konstnärer, Ai Weiwei. Forsblom äger dessutom en imponerande samling med samtidskonst, där bland andra Andy Warhol, Pablo Picasso och Francis Bacon ingår. Galleriet är också en frekvent aktör på konstmässor runt om i världen.

 

Johan Berggren Johan Berggren

Johan Berggren
Johan Berggren driver Malmös kanske mest framstående galleri och representerar bland annat unga talanger som Fredrik Vaerslev, Alfred Boman och Jon Rafman. Ni ser honom ofta på konstmässor runt om i världen och inte sällan kommer hans internationella kunder själva på besök till galleriet i Malmö.

 

Niklas Belenius Niklas Belenius

Niklas Belenius
Niklas Belenius startade sin karriär som en av Sveriges yngsta gallerister. Efter samarbetet med Erik Nordenhake kör Niklas Belenius åter sin egen verksamhet, där han fokuserar på ung samtidskonst med namn som Julia Peirone, Leif Elggren och Miriam Bäckström.

 

Listan med konstsverige 51 mäktigaste hittar ni här!

Kommentera