Jag bli riktigt jävla förbannad när jag nästan dagligen läser om alla skulpturstölder i offentlig miljö, privata trädgårdar och bakom lykta dörrar på museer runt om i landet. Senast i raden är Carl Eldhs bronsskulptur Mor som stals framför patienthotellet på Skånes universitetssjukhus huvudentré. Statyn som restes 1957 är 170 centimeter hög och väger 300 kilo.
Polisen får ofta frågan om stölderna är beställningsverk av oärliga konstsamlare. Om det vore så väl, nej den sanna och oerhört sorgliga verkligheten är att de flesta av dessa bronsskulpturer smälts ner för att utvinna kopparen. Med tanke på att förövarna får drygt 10 000 kr för metallvärdet i en skulptur av den här storleken, medan det kostar närmare en halv miljon att gjuta en ny känns det ännu mer hopplöst. I många fall finns inte gjutformar kvar så att det ens är aktuellt att kunna gjuta en ny, om nu väl pengar finns att göra det.

Stulen-skulptur_Carl-Eldh Vardag för polisen - jaga skulpturtjuvar

Offentlig utsmyckning är värdefullt för alla av oss. Det går sällan en dag i min vardag utan att jag passerar flera skulpturer eller andra konstverk som står i en miljö där vi alla rör oss fritt. På torg, i tunnelbanan, i gallerior, ja till och med i väggtunnlar. Det är konst som gör min vardag vackrare, inspirerande och mer innehållsrik.

Det är rent för jävligt, som sagt var!
Läs om fler konststölder här:
Härvan växer när konsttjuvar erkänner
Rättegång för konststöld en riktig soppa
Stulen målning för en miljard hittad i biltak
Århundratets konstkupp

Kommentera