Cognac, eller konjak, är destillerat vin och är liksom champagne ursprungsskyddat. Det framställs i distriktet Charente i närheten av Bourdeaux, där man producerat vin i nära 2000 år. Staden Cognac har gett namn åt drycken som ska lagras minst två år på ekfat.

60d554a267 60d554a267

Eftersom konjak nästan enbart består av destillerat vin kan drycken mycket väl ha producerats ända sedan destillationstekniken uppfanns. Efterfrågan på konjak blev under 1500-talet stor i de nordliga delarna av Europa, eftersom det klarade den långa transporten från Frankrike bättre än vanliga viner, och kanske också för att drycken ger en värmande känsla.

Konjak på auktion

Precis som andra fina spritdrycker slutar exklusiv konjak ofta på höga summor på auktion. En flaska Hennessy Beauté du Siècle, som bara släppts i 100 exemplar, såldes hos Christie's 2013 för 217 620 amerikanska dollar. Och så sent som i slutet av oktober 2016 blev en flaska konjak för motsvarande 2,4 miljoner kronor - men då var den både 250 år gammal, hade en volym på tre liter och hade tillhört franska kungligheter.

bottle-of-the-Massougnes-1801-cognac-1-1170x669 bottle-of-the-Massougnes-1801-cognac-1-1170x669

Utvald konjak hos Barnebys

L'Essence de Courvoisier är en mycket exklusiv blandning av över hundra gamla eaux de vies från Grand Champagne och Borderies. Den har en fyllig smak av lakrits, torkade plommon och aprikos som stegras och dröjer sig kvar i gommen. Flaskan har en vackert utformad kork i kristall, inspirerad av de ringar som Napoleon gav befälhavarna i sina arméer.

 

50331898_1_x 50331898_1_x

Hennessy Paradis är en extraordinär konjak med ett enastående djup och elegans. Det är en mjuk och sofistikerad digestif som har en subtilt pepprig smak med kryddiga toner, vilka mjukas upp av en blommig arom och en antydan av kardemumma, kanel och torkade rosor.

Courvoisier Napoleon Fine Champagne är en tidlös konjak som togs fram under 1900-talet fram för att fira Courvoisiers nära relation till Napoleonfamiljen. Den har en tydlig smak av sandelträ och torkad aprikos, med aromer som kan härledas till de fuktiga jordkällarna där konjaken lagrats. Mottog 2007 dubbelt guld i San Fransisco World Spirits Competition.

Louis XIII de Rémy Martin är en prestigekonjak som tillverkas av Grande Champagnedruvor. Konjaken blandas av eau de vie som ibland kan vara hundra år gammal, lagras i minst 40 år och anses vara en av de finaste och mest prestigefulla konjaksorterna i världen, till och med världens mest exklusiva dryck.

Smaken är intensiv och har toner av söta frukter, vanilj, kokos, torr vermouth med en nötig arom och viss antydan till peppar, med en ovanligt lång eftersmak.

Flaskan är utformad efter en karaff som hittades vid platsen för slaget vid Jarnac 1569. Varje flaska har ett unikt serienummer, förgylld hals och har en kork i fleur-de-lisform. Konjaken är frekvent förekommande i populärkulturen, och syns bland annat i filmen Cocktail med Tom Cruise från 1988 och i låtar av Rihanna och Lil Wayne.

Remy Martin, Louis XIII, Brand Rare Reserve. Utropspris: 10 300 kronor.

Martell är ett av världens äldsta konjakshus som grundades 1715. Celebriteter som Napoleon och Churchill sägs ha druckit Martells konjak som också serverades till de förmögna passagerarna på Queen Mary 1936.

Martell L'Or är ett samlarföremål för många spritsamlare. Flaskan är tillverkad i handblåst Baccaratglas och förseglad i 24K guld. Smaken är intensiv och komplex, med toner från mörka frukter, har en djup fyllighet med antydan till hasselnöt och lämnar en elegant och len eftersmak.

 

Konjaken i artikeln finns på auktion hos Morton Subastas. Här hittar du alla vin- och spritsorter i auktionen.