När det svenska modeundret Dagmar lanserar höst och vintermodet för 2012 så är det konsten som står i fokus. Åtminstone indirekt. Ända sedan starten 2005 har de tre systrarna bakom Dagmar talat om det svenska arvet och de kvinnliga förebilderna som inspirationskälla. I höst är det Lisbeth Salander och Sigrid Hjertén som möts på catwalken.

- Båda är starka, banbrytande kvinnor som följt sin egen väg. Vi ville skapa en sensuell, samtida stil med attityd, säger Kristina Tjäder.

Dagmar är inte det första svenska klädmärket som använder sig av konsten som inspiration. Även Whyred har fått mycket inspiration från konstens värld. Inte minst namnet. Det var en av grundarna, Roland Hjorts morfar, som var konstnären Sven X:et Erixon. I en radiointervju med en utländsk journalist på 1950-talet fick han frågan vilken som var hans favoritfärg bland hans färgsprakande dukar. På frågan svarade han: Red! Journalisten undrade då: Why red?, varpå konstnären replikerade: well...Blue then...

Sedan grundandet har Whyred lanserat en serie projekt vid namn Whyred Art Projects, som är en serie samarbeten mellan svenska och internationella konstnärer. Målet med projektet är att uppmärksamma modern och samtida konst och genom konsten hitta inspiration och nya perspektiv.

 

Taggar