Den moderna glaskonsten växte fram i Storbritannien och övriga Europa under det sena 1950-talet genom konstnärer som sökte efter nya uttryckssätt, nya material och nya tekniker. Trots att de flesta glaskonstnärer har sitt eget tillvägagångssätt och sina hemligheter finns det ett par universella tekniker: glasblåsning som både används vid maskinell framställning av exempelvis dricksglas och genom blåsning i form, och fusing/slumping där man med värme smälter samman och formar glas i en särskild ugn.

I auktionen The Fragile Power of Glass hos Dorotheum presenteras 66 skulpturer och konsthantverk av samtida konstnärer från bland annat Tjeckien och andra Östeuropeiska länder. Vi har valt ut några av de fantastiska glasföremål som finns i auktionen.

Studio IRDS är namnet på konstnärsduon David Suchopárek (1973) och Ingrid Račková (1975). Som glaskonstnärer har de i många år samarbetat med Moser Glasbruk i Tjeckien där de har formgivit många framgångsrika vaser och föremål. Vid sidan av arbetet på glasbruket är de frilanskonstnärer och har skapat en nästintill egen konstart där de leker med optik i helt perfekt skurna geometriska former. Verket ovan, "Mutual Destinastion", är gjort av ametistglas, akvamarin och bärnsten och är ett karakteristiskt exempel på deras konstnärliga förhållningssätt.

Efter att ha studerat glaskonst i Železný Brod fortsatte Jaromír Rybák sina studier hos glaskonstnären Stanislav Libenský vid Akademin för konst, arkitektur och formgivning i Prag (AAAD) där han examinerades 1979. Under 1980-talet koncentrerade sig Rybák främst på att framställa skulpturer genom fusing, där han la teckningar och andra föremål mellan lager av glas och på så sätt skapade nya former inuti skulpturen. Han har länge inspirerats av naturfenomen och abnormalitet, men är i första hand fascinerad av undervattensvärlden med fiskar och andra djur.

Skärmavbild 2016-10-11 kl. 14.12.56 Skärmavbild 2016-10-11 kl. 14.12.56

Pavlina Čambalová (1986) specialiserar sig på gravyrteknik i sitt arbete och samarbetade med den världsberömde glaskonstnären Jiří Harcuba. Hennes verk sticker ut med sin skörhet och lekfullhet. Verket "Forest" är gjort av handblåst glas och har fått ingraverade motiv av yogaställningar.

30S161020_30_a 30S161020_30_a

Detta vackra glashantverk är skapat av Jaroslav Wasserbauer (1962) som främst ägnar sig åt fusing i sitt arbete. Hans verk är inspirerade av naturmotiv, såsom fossiler, naturliga strukturer och kristaller. Utmärkande för hans verk är att han nyttjar effekten som uppstår när färg och ljus skiner igenom glaset tillsammans med kontrasten mellan det mjuka och kristallens skarpa yta. The Heart är ett karakteristiskt verk för Wasserbauer.

I början av sin konstnärliga karriär fokuserade Blanka Adensamová (1948) på glasblåsning med människohuvudet som favoritmotiv. Hon övergick senare till fusing och inspireras ofta av naturen, men gör ofta skulpturer med motiv av flygande änglar. För Adensamová symboliserar ängeln sambandet mellan livet på jorden och det eviga, överjordiska livet.

Alla föremål i Dorotheums glasauktion hittar du hos Barnebys.