Gösta Adrian Nilsson är otvivelaktigt en av våra mest tongivande konstnärer under 1900-talet. Efter hans tidiga år i såväl Berlin, Düsseldorf, Köln och Paris kom han i kontakt med den den europeiska modernismen. Tillbaka i Sverige blev hans uttrycksfulla dukar ett fyrverkeri av expressionism, kubism och futurism som smälte samman till några av den svenska konsthistoriens mest spännande konstverk.

Här kan du läsa mer om Gösta Adrian Nilsson - GAN!

Barnebys har bett några av Sveriges främsta konstexperter, tillika erfarna säljare eller köpare, av GAN:s måleri att lista sina personliga favoritmålningar av den hyllade konstnären. Först ut är en svensk samlare av 1900-tals konst.

En samlare av svensk konst, som föredrar att vara anonym, listar sina 5 personliga favoriter av GAN:

1. Hästtämjaren I, 1916, Gösta Adrian Nilsson, GAN

- Målningen är den tidigaste av alla djärva, nyskapande målningar.

2. II Eld 629, 1917, Gösta Adrian Nilsson, GAN

- Symbolisk, djärv och vacker. Ett måste för varje sann GAN-fantast!

3. Skapelsen, 1918, Gösta Adrian Nilsson, GAN

- Går väl inte att förbigå då den utgör ett slut på GAN:s vilda måleri och är den till storleken största oljemålningen.

Se även filmen när GAN-kännaren Jan Torsten Ahlstrand berättar om Gösta Adrian Nilssons målning "Skapelsen" på GAN-utställningen på Waldemarsudde i Stockholm 2011.

4. Matrosernas krigsdröm, 1917, Gösta Adrian Nilsson, GAN

- Vill man som samlare gå upp en storlek kan man inte motstå denna vackra målning.

5. Maskinarbetaren, 1917, Gösta Adrian Nilsson, GAN

- En fantastisk kubistisk komposition där den atletiske maskinarbetaren träder fram ur duken.

Joakim Geiger, expert på fotografi, modern och nutida konst på Stockholms Auktionsverk, 5 personliga favoriter av GAN:

- Det är egentligen omöjligt att rangordna verken av en konstnär, men enligt konsthistorien finns alltid en topp, en period när de främsta verken tillkommer. GAN är inget undantag och 1910-talet var en viktig tid för de nytänkande konstnärerna. Första världskriget var självklart av ondo, men också en – på ett omvänt sätt – inspirationskälla för en ny fredlig värld.

- Der Sturm blev starten för GAN:s konstnärskarriär, och som förmedlare av det radikala strömningarna blev han en viktig kraft i svenskt konstliv. Gösta Adrian Nilsson studerade i Berlin och fick kontakt med galleristen Herwarth Walden (Der Sturm). Där träffade han även Wassily Kandinsky och Frans Marc. Han tog starka intryck av den sistnämnda och började måla i en abstraherande modifierad typ av kubism med futuristiska inslag. GAN har betytt mycket som inspiratör för den svenska modernism, något som är synligt inte minst hos Halmstadgruppen – tack vare vänskap med Egon Östlund.

1. Smältugn, 1915, Gösta Adrian Nilsson, GAN

2. Indianer på krigsstigen, ca 1915, Gösta Adrian Nilsson, GAN

Bilden av "Indianer på Krigsstigen" tvådelad på grund av att man fotograferat av en fysisk auktionskatalog. Foto från Artprice Bilden av "Indianer på Krigsstigen" tvådelad på grund av att man fotograferat av en fysisk auktionskatalog. Foto från Artprice

3. Fotbollsspelare i rörelse, 1915, Gösta Adrian Nilsson, GAN

4. Maskinarbetaren, 1918, Gösta Adrian Nilsson, GAN

5. Den gudomliga geometrin I, 1923, Gösta Adrian Nilsson, GAN

Anna-Karin Pusic, konstexpert och grundare av CFHill, 4 personliga favoriter av GAN:

1. Indianer på krigsstigen, 1916, Gösta Adrian Nilsson, GAN

Bilden av "Indianer på Krigsstigen" tvådelad på grund av att man fotograferat av en fysisk auktionskatalog. Foto från Artprice Bilden av "Indianer på Krigsstigen" tvådelad på grund av att man fotograferat av en fysisk auktionskatalog. Foto från Artprice

-Ett enastående avancerat konstverk som haft en speciell plats i  våra minnen sen 2002 då den såldes på Bukowskis. Häftiga kurvor och sicksacklinjer som ger en djungelliknande vegetation. Målningen har tydliga referenser till Franz Marcs ”Tierschicksale” med en hind som stegrar sig i skogens mitt. GAN hade 1915 fått i julklapp Fenimore Coopers indianböcker av sin vän Egon Östlund och blev på nytt helt uppslukad av indianboksromantiken som han upplevt under  pojkåren; ”Den siste mohikanen”, ”Hjortdödaren” m fl.

 2. L’Escalier, 1923, Gösta Adrian Nilsson, GAN

Bilden av ”L’Escalier” av Gösta Adrian Nilsson kommer från Artprice Bilden av ”L’Escalier” av Gösta Adrian Nilsson kommer från Artprice

-En hisnande komposition med vindlande trappor där mannen i stormhatt flyter uppför. Den rörda färgen bidrar till att göra denna lilla duk till ett stort mästerverk av GAN från hans Paristid. Huset och trappan är förstås 86, rue Notre-Dame-des-Champs i Montparnasse där GAN i oktober 1921 fått överta en liten 2-rumslägenhet av sin vän musikern Matti Rubinstein. I samma hus hade Fernand Léger ateljé och där låg också hans berömda konstskola Académie Moderne.

3. Composition I – svart och vitt, 1930, Gösta Adrian Nilsson, GAN

-En plangeometrisk GAN från 1930 är inte lätt att finna. Detta verk har en rolig dedikation på baksidan av Oscar Reuterswärd med text "Obs! smällen då planen åker ihop" och var utställd som Nr 1 på Otto G Carlsunds legendariska utställning ”Art Concret i Parkrestaurangen Puck på Stockholmsutställningen 1930. En raritet! Den djärvaste och mest förenklade av alla GAN:s neoplasticistiska målningar som tillkom i Paris inför utställningen i Stockholm. En stil som dessförinnan var honom främmande, men påhejad av konstnären och vännen Erik Olson gav han sig i kast med den plangeometriska stilen.

4. Sjömannen – 629 Edvin, Relief med collage på trä pannå, Gösta Adrian Nilsson, GAN

-I en futuristiskt kubistisk stil från ca 1920 är denna mycket speciella sjöman en favorit som inte går att glömma när man väl mött verket en gång. En knapp till öga och en plåtbit till mun, med enkla medel skapade GAN ett minnesporträtt av sin älskare Edvin Andersson som han hade en intensiv relation med 1917. Andersson var då andreeldare med nummer 629 i Kungliga flottan. I reliefen finns siffrorna 6 och 29 samt initialerna ED, en ”rebus” på typiskt GAN-manér. 

5. Sjömansvals, 1922, Gösta Adrian Nilsson, GAN

- I ”Sjömansvals” möter vi berättaren GAN, ett verk som bubblar av fantasi och hans egen drömvärld. Skeppen är på väg långt bort över de sju haven till SAMOA. Där ligger damerna med naken överkropp och blommor i håret på stränder med vajande palmer som vaktar en eldsprutande vulkan. Mötet och vänskapen med kompositören Gösta Nyström i Paris ledde GAN än starkare in i musikens värld, något som är tydligt i denna målning med noter och den klaviaturspelande sjömannen i vitt. Det är fart och fläkt i kompositionen och jag själv skulle aldrig tröttna på att ha den hängande på väggen!

Verner Åmell, Åmells Konsthandel, Nordens ledande konsthandlare för modern och klassisk konst, 5 personliga favoriter av GAN:

1. Seglatsen (Seglats I), 1918, Gösta Adrian Nilsson, GAN

 2. Vagnväxling II, 1919, Gösta Adrian Nilsson, GAN

3. Kryssare med matroser, 1918/19, Gösta Adrian Nilsson, GAN

 4. Matroser i Gröna Lund (I), 1917, Gösta Adrian Nilsson, GAN

5. Snälltåg/Framrusande tåg, 1914/15, Gösta Adrian Nilsson, GAN

Andreas Rydén, Vice VD, Chefsspecialist för konst på Bukowskis, 5 personliga favoriter av GAN:

1. Katarinahissen III, 1917, Gösta Adrian Nilsson, GAN

-Fantastisk målning som innehåller allt - Sjömän, Stockholm, Katarinahissen.

2. Roddexercis, 1917, Gösta Adrian Nilsson, GAN

- Även denna målning utförd i Stockholm med mängder av sjömän i ståtliga uniformer. GAN kallade även sjömännen för havets riddare.

3. Järnvägsövergång, 1915, Gösta Adrian Nilsson, GAN

- Tidigt mästerverk, där GAN visar prov på sitt intresse för den moderna tekniken och stadens framväxt

4. Sjöman ombord, 1916, Gösta Adrian Nilsson, GAN

- Mästerlig målning med mycket fokuserad komposition och mäktig rörelse. GAN såg på sjömän som ett byte som han gärna skulle "Lägga ned". Många möten skedde utanför Bukowskis i Berzelii Park. På den här tiden var homosexualitet brottsligt!

5. Indianer på krigsstigen, 1916, Gösta Adrian Nilsson, GAN

- Av Egon Östlund fick GAN i julklapp 1915 Fenimore Coopers indianböcker. 1916 målar GAN en serie indiantavlor inspirerade av Cooper och i mitt tycke är det här den bästa.