Konstnären Ai Weiwei har bland annat gjort sig ett namn i konstvärlden genom sina konstverk gjorda i legoklossar. En välkänd utställning av hans verk ägde rum på det gamla fängelset Alcatraz i San Francisco, där han gestaltade så kallade samvetsfångar så som Nelson Mandela. Han är även en erkänd motståndare av den kinesiska diktaturen.

Till sitt senaste projekt blev Weiweis förvägrad en stor beställning från företaget Lego, med förklaringen att företaget inte vill bli sammankopplade med politiska syften, skriver DN. Förvägran sammanfaller med att Lego inom snar framtid ska öppna ett Legoland i Shanghai och att Legos framfart i Kina har varit mycket god den senaste tiden. Händelsen har orsakat en politisk storm och stor kritik riktas mot det danska företaget. Nu donerar ett flertal legofantaster delar av sina samlingar till förmån för Weiweis projekt, som kommer att handla om just händelsen med Lego.

Dessa lego-installationer är från projektet "@Large Ai Weiwei on Alcatraz" i det forna fängelset Alcatraz i San Francisco, där 1,2 miljoner legobitar kom till användning, vilket Carl Larsson tidigare rapporterat om

På Instagram kallar Weiwei själv det nya projektet för "ett nytt verk för att försvara yttrandefrihet och 'politisk konst'".

Läs mer om Ai Weiweis tidigare kontroverser här!

Se aktuella auktioner med Ai Weiwei här!