Efter månader av väntan bekräftade Elon Musk, rymdföretaget SpaceXs kontroversiella VD att konstsamlaren tillika miljardären Yusaku Maezawa kommer bli den första privatpersonen att lämna jorden och ge sig av på en kommersiell rymdfärd runt månen.

Meddelandet lämnades på en presskonferens där Maezawa berättade om sin planerade resa och dess minst sagt speciella omständigheter: samlaren kommer att åka till månen tillsammans med ett antal inbjudna konstnärer.

Yusaku Maezawa framför det verk av Basquiat han köpte i maj 2017. Yusaku Maezawa framför det verk av Basquiat han köpte i maj 2017.

Men låt oss vrida tillbaka klockan till projektets början. #dearMoon Project är ett kombinerat rymdturism- och konstprojekt initierat av Maezawa själv. Förra året skapade Maezawa rubriker i konstvärlden när han genom ett bud på 110,5 miljon dollar blev den nya ägaren till Jean-Michel Basquiats Untitled från 1982. Försäljningen innebar ett nytt världsrekord för verk producerat efter år 1980, såväl som det dyraste verket någonsin av en amerikansk konstnär.

Här kan du läsa mer om auktionsrekordet.

Den enorma summa pengar verket såldes för skapade svallvågor i auktionsvärlden och Basquiats syster Lisane beskrev sig själv som “mållös” efter försäljningen. Sotheby’s, auktionshuset som sålde verket var precis lika nöjda, eftersom Maezawa köpte flera verk under kvällen och själv stod för ungefär en tredjedel av auktionens totala inkomst.

Foto via Via dearmoon.earth. Foto via Via dearmoon.earth.

Under presskonferensen med SpaceX berättade Maezawa om en frågeställning han tampats med efter rekordköpet: Vad hade hänt om Basquiat hade rest till rymden? Vilka mästerverk hade vi då kunnat förvänta oss? Vad hade hänt om Picasso hade åkt till månen, eller Andy Warhol, Michael Jackson, John Lennon eller Coco Chanel?”

Det var utifrån den här frågeställningen som premisserna för Maezawas rymdresa utkristalliserades – att kombinera en resa runt månen med passionen för konst genom att bjuda in åtta konstnärer med vitt skilda medium.

Visa det här inlägget på Instagram

Another serious shot w Elon Musk. #dearMoon @dearmoonproject @spacex

Ett inlägg delat av Yusaku Maezawa (MZ) (@yusaku2020) 18 Sep 2018 kl. 3:52 PDT

Detaljerna kring projektet #dearMoon, har ännu inte avslöjats med än så länge vet vi att Maezawa köpt varenda tillgänglig plats på färden och planerar att bjuda in några av samtidens konstnärliga talanger, som bildkonstnärer, musiker, fotografer, modedesigners, författare och arkitekter.

Konstnärerna kommer att spendera en vecka i rymden tillsammans med Maezawa och kommer att uppmanas att skapa ett verk inspirerat av resan efter att landat på jorden igen. Verken ska sedan ställas ut som projektets sista del.

Själva resan kommer dock inte att genomföras inom den närmsta tiden, utan är planerad till år 2023.