Det franska auktionshuset Aguttes håller den 18 juni en försäljning med verk och korrespondens från flera av de mest framstånde personligheterna i vår konsthistoria. Med över 300 föremål innehåller auktionen Beaux-Arts texter, korrespondens och manuskript av konstnärer som Boucher, Delacroix, Ingres, Sisley, Gauguin, Monet, Renoir, Matisse, Picasso, Giacometti och Miró. Texterna är ofta berikade med skisser som illustrerar deras dagliga tankar och funderingar.

Auktionen är en del av ett fyradagarsevenemang där auktionhusen Artcurial, Aguttes, Drout Estimations och Ader-Nordmann har fått i uppdrag att auktionera ut det franska företaget Aristophils samlingar. Företaget gick i konkurs efter att grundaren Gérard Lhéritier åtalades för begrägeri och pengatvätt 2015. Samlingarna består av totalt 135 000 föremål och förväntas inte säljas på kortare tid än sex år. Auktionsförrättaren Claude Aguttes har blivit utnämnd av handelsdomstolen att organisera försäljningarna. Mellan den 16 och 20 juni 2018, kommer över 900 manuskript och sällsynta volymer auktioneras ut.

 

 

Bland annat finns ett brev från Paul Gauguin där han deklarerar "la tête vide comme l’estomac" - mitt huvud är lika tomt som min mage - och önskar mat som betalning för sina målningar. I förtvivlan fortsätter han "je ne vois rien sinon la Mort qui délivre de tout" - jag ser inget annat än döden som levererar allt. I brevet som är daterat den 10 september 1897, Thaiti, skriver Gauguin till sin vän Daniel de Monfreid om ångesten han har över sin ekonomiska situation och sin skuld på 1800 franc. Vill du veta vad som mer står i brevet och läsa om Gauguins hårda förhållanden kan brevet bli ditt om du betalar mellan 2000 och 3000 euro.

Det finns även en brevväxling mellan Paul Durand-Ruel och Claude Monet som kanske kan förklara Monets framgångar i USA. I korrespondensen mellan de två männen får vi ta del av den kända handelsmannens frispråkighet när han förklarar att han blivit "la bête noire des marchands qui sont ou ânes ou méchants et la plupart du temps les deux à la fois" vilket betyder ungefär det mörka odjuret till handlare som är antingen åsna eller elak, men för det mesta bådadera. 

I tio signerade brev skrivna mellan januari och september 1887 berättar handelsmannen för Monet om sina framgångar med sitt utställningsprojekt i New York. Men han berättar också om de problem han möter. Han stävar hela tiden efter att demostrera för Monet hur mycket han arbetar i konstnärens tjänst, trots den dåliga kritiken han mött från sina amerikanska kollegor. Till slut når han sitt mål och berättar i breven att han fyllt ett helt galleri med sina samlingar och att amerikanare aldrig kunnat skåda något så vackert tidigare. Han har ägnat ett rum åt Monet, Pissarro, Renoir, Sisley och Puvis de Chavannes i samma rum, med utsökt resultat enligt honom själv.

Signerat Édouard Manet är det här brevet, dekorerat med en vacker akvarell och ett kort meddelande. För 100 000 till 120 000 euro kan du få arket men en snigel på ett löv och meddelandet "Chère Madame, n’oubliez pas la ramette de papier anglais. Amitiés E. Manet" vilket betyder ungefär Madame, glöm inte den engelska pappershögen. Vänligen. E. Manet. Vad den engelska pappershögen skulle vara kan vi endast spekulera över.

I Auguste Rodins dagbok får vi ta del av konstnärens känslor och reflektioner så som han uttryckt dem precis i stunden. Boken har använts som en liten anteckningsbok där han fört anteckningar under sina resor till Blois och Touraine 1904 och beskriver sina känslor för landskapen i Loire med de mest poetiska av gestaltningar.

Här hittar du alla Aguettes förmål hos Barnebys!