Knappt har tryckpressarna svalnat efter skriverierna om Sotheby´s rekordnotering för Edvard Munchs Skriet, förrän det är dags för nya rekordnoteringar hos de internationella auktionsjättarna.

Det är auktionerna för modern och samtida konst i New York som fortsätter att överraska med skyhöga prisnoteringar. Igår klubbades Mark Rothkos målning Orange, Red, Yellow från 1961 på Christie´s. Köparen betalade 86.9 miljoner dollar, eller närmare 597 miljoner kronor, vilket är nytt prisrekord för konstnären. Målningen hade ingått i filantropen David Pincus of Philadelphias samling men har de senaste åren hängt på Philadelphia Museum of Art.

En annan konstnär som uppmärksammats mycket på sistone är fransmannen Yves Klein. Mycket på grund av att den närmast ikoniska målningen FC 1 igår kväll auktionerades ut på Christie´s i New York. Konstnären som ofta använde sig av nakna modeller, inte för att måla av utan för att måla på, med vatten och färg(gärna den så kallade Yves Klein blåa) skapade verket bara några veckor innan hans död 1962 vid 34 års ålder.

Man kan förenklat säga att Yves Klein använde en blåslampa för att absorbera färgen som de kvinnliga kropparna lämnat efter sig på dukar, papper och andra material, likt avtryck i snön. En teknik som August Strindberg använde mer än 60 år tidigare.

Det var en Schewizisk samlare som tyckte tiden var mogen för att sälja det, som av många anses vara, Yves Kleins främsta verk. Den nya ägaren sedan igår har valt att vara anonym, men man kan dra slutsatsen att det är någon med hyfsad månadslön som köpt konstverket med tanke på att man får betala 36 400 000 dollar, vilket motsvarar dryga 250 miljoner kronor. Det tidigare prisrekordet för Kleins konst var för hans MG 9, som såldes för 23 500 000 dollar på Sotheby´s 2008. Gårdagens auktion gick en bra bit över förväntan med endast en procent i återrop sett till värde, och konstpriserna har nått nivåer som vi inte sett sedan slutet på 1980-talet.

Ytterligare en konstnär, vars verk förväntas fortsätta kosta stora summor på auktion under våren, som finns representerad på Barnebys är den nederländske konstnären Willem de Koonings. Hans yviga och energiska måleri ligger helt rätt i tiden där vi ser 1960-talets färgstarka och experimentella dukar just nu klubbas för rekordpriser runt om i världen.

Både på Phillips de Pury & Company auktion i New York som äger rum i morgon kväll, och Bukowskis i Stockholm auktionerar ut verk av mästaren. Hos Phillips de Pury & Company är det oljemålningen, Untitled VI, från 1975 som förväntas inbringa närmare 69 miljoner kronor.

På Bukowskis är det en oljemålning på papp som är uppfäst på pannå med titeln Woman från 1965 som ropas ut för 3 500 000 - 4 000 000 kronor. Målningen kommer från en privat samling i Stockholm, och dess förrinnan såldes den på Sotheby´s 1986.

 

Taggar