Det är säkert många som inte ens vet om att auktionsfirman Sothebys finns i Sverige. Trots mindre än en handfull anställda och endast ett kontor på Sturegatan i Stockholm så är auktionshuset störst i Skandinavien på kvalitetsauktioner.

Sothebys Stockholm har större inlämningsvolym än vad jättarna Bukowskis och Stockholms Auktionsverk har. Ändå håller dessa ett tiotal stora auktioner per år.

Anledningen är att Sothebys med chefen Peder Isacsson i spetsen lyckas locka till sig de riktigt stora svenska konstsamlingarna som sedan säljs på auktioner i London och New York. Och det är precis vad som har hänt igen.

En stor svensk konstskatt har lämnats in och i skattkistan hittar vi 37 betydelsefulla verk av konstnärer som Alexander Calder, Tom Wesselmann, Alberto Giacometti, Marc Chagall, Henri Laurens och Pablo Picasso.

Men vill man lägga vantarna på dessa krävs det att spekulanten har en rejäl slant i fickan. Den totala värderingen uppgår nämligen till 47 miljoner kronor och det genomsnittliga utropspriset är över 1 miljon kronor per verk!

 

Bilderna är lånade av Sotheby's.

 

Taggar