1. Familjen Nordenhake & Ben Loveless (7)

Familjen Nordenhake har de senaste åren i elegant tysthet tagit stora kliv internationellt. Nordenhake har som enda svenska galleri lyckats skapa en egen kundkrets i latinamerika och har förutom sina gallerilokaler i Stockholm och Berlin nu även ett betydande galleri i ett townhouse mitt i Mexico City. Erik lämnar i år tillfälligt Stockholm för att istället ägna sig åt att lansera sina konstnärer utomlands. Senaste året Galleri Nordenhake donerat tolv verk till Moderna Museet på Skeppsholmen.

Cleas Nordenhake (vid skrivbord), Ben Loveless och Erik Nordenhake. Bilder Barnebys och Collectors Agenda Cleas Nordenhake (vid skrivbord), Ben Loveless och Erik Nordenhake. Bilder Barnebys och Collectors Agenda

2. Susanna Pettersson, Nationalmuseum (Ny)

Det har varit ett år fullt av spekulationer, gissningslekar och förhoppningar för det svenska folket. Men efter mycket om och men stod det klart. Susanna Pettersson tilldelades det prestigefulla uppdraget att leda Nordens ledande konstmuseum in i framtiden efter fem års renovering. Susanna kommer närmast från Ateneum, som tillsammans med Kiasma och Konstmuseet Sinebrychoff ingår i Finlands nationalgalleri. Innan dess har hon även varit chef för Finska institutet i London, chef för Alvar Aalto-stiftelsen och för Alvar Aalto-museet samt haft olika arbetsuppgifter inom Finlands Nationalgalleri.

3. Per Skarstedt, gallerist och konsthandlare (20)

Med gallerier i både London och New York tillhör Per Skarstedt det absoluta toppskiktet av internationella gallerister. Han ställer ut på de flesta betydande mässor världen över och härom veckan öppnade han ytterligare ett galleri på 2 500 kvadratmeter på Manhattan. Tidigt såg han potentialen i konstnärer såsom Cindy Sherman Richard Prince och Barbara Kruger. För varje konstverk han säljer köper han tre nya och behåller ett, vilket gör att han dessutom har en privatsamling i världsklass.

Per Skarstedt. Per Skarstedt.

4. Magdalena Malm (12)

Sedan Magdalena tog över den viktiga institutionen Statens Konstråd år 2012 har mycket hänt. Hon har synts mycket i media och debatter och lyckats sätta institutionen och dess offentliga konst på allmänhetens karta med uppmärksammade projekt i förorter och runt om i landet. Det har belönats med ökade anslag på ett tiotal miljoner mellan 2018-2020 för att utveckla och fördjupa kunskapen om den offentliga konsten.

Magdalena Malm. Foto: Ricard Estay. Magdalena Malm. Foto: Ricard Estay.

5. Marina Schiptjenko & Ciléne Andréhn (4)

Sveriges coolaste gallerister. De trogna parhästarna Ciléne och Marina står pall när det blåser i gallerivärlden. Med sann konstnärlig övertygelse om att aldrig ge vika för tillfälliga trender fortsätter de att arbeta för och med konsten oavsett om det är på de mest betydelsefulla internationella mässorna eller i nya lokaler på Östermalm.

Marina Schiptjenko & Ciléne Andréhn. Foto: Morgan Norman. Marina Schiptjenko & Ciléne Andréhn. Foto: Morgan Norman.

6. Sara Arrhenius (3)

Journalisten som blev konsthallschef, som blev rektor. Sara är ansvarig för talangerna som ska ta den svenska samtidskonsten till nya breddgrader. Efter att stadigt ha hållit i rodret för Bonniers Konsthall sedan invigningen 2005 tog Sara Arrhenius under våren 2017 över tjänsten som rektor för Kungliga Konsthögskolan. Som rektor för landets främsta konstutbildning kan Sara Arrhenius roll inte underskattas. Även om man inte alltid utåt märker hennes inflytande så kommer resultatet synas på nästa generation samtidskonstnärer.

Sara Arrhenius. Foto: Patrick Miller. Sara Arrhenius. Foto: Patrick Miller.

7. Lars Strannegård (Ny)

Aldrig har konsten varit så i fokus för Sveriges framtida affärsmän och affärskvinnor som nu. Som rektor på Handelshögskolan i Stockholm utbildar Lars sina elever i betydelsen av sambandet mellan konst och näringsliv. För Strannegård tycks de kulturella och konstnärliga värdena vara lika viktiga som ekonomi.

8. Mårten Castenfors (5)

En av landets mest uppriktiga röster väjer inte för att säga sanningen om det svenska konstklimatet. Med en förmåga att demokratiska och tydliggöra såväl debatter som konstarenor tillhör är han kultursverige vassaste "influencer". Efter han tog över chefskapet för anrika Liljevalchs Konsthall är publikrekord mer regel än undantag. Senast var det Lars Lerin som slog alla tidigare publikrekord.

Mårten Castenfors. Foto: Liljevalchs. Mårten Castenfors. Foto: Liljevalchs.

9. Nathalie Djurberg & Hans Berg (1)

Två av Sveriges internationellt mest erkända konstnärer. Senaste årens internationella framgångar följdes av sommarens utställning på Moderna Museet. En given succé som älskades av såväl konstvärlden som latteföräldrar och småbarn. Äntligen visades duons skulpturala verk jämsides med filmerna på hemmaplan. Vi fick även insyn i hur samtidskonsten ska hantera VR.

Nathalie Djurberg och Hans Berg. Foto: Lisson Gallery. Nathalie Djurberg och Hans Berg. Foto: Lisson Gallery.

10. Ann-Sofi Noring (2, tillsammans med Daniel Birnbaum)

Allt hon rör vid tycks bli till guld. Åtminstone för Moderna Museet. Efter lång karriär på Statens Konstråd och Riksutställningar har Ann-Sofi sedan 2001 jobbat på Moderna Museet, både som enhetschef och som vice museichef under Daniel Birnbaum. Ann-Sofi ligger bakom många av Moderna Museets mest hyllade utställningar och medan vi väntat på såväl ny regering som ny museichef på Moderna Museet styr hon skutan. Sitter i styrelsen för både Konstnärsnämnden och Bildkonstnärsfonden.

Ann-Sofi Noring. Foto: Moderna Museet. Ann-Sofi Noring. Foto: Moderna Museet.

11. Bröderna Broman (15)

Framgångssagan Fotografiska har på ett knappt decennium blivit stockholmarnas givna mötesplats och vattenhåll för såväl konst-törstande som turister och partysugna. Den konstnärliga blandningen av fotografi är så pass uppfriskande att man kan räkna sig till en av landets mest välbesökta turistattraktioner. I vår öppnar man i världens största konstmetropoler - New York och London, vilket får bröderna att klättra på listan.

Jan och Per Broman inne i den fastighet i New York där Fotografiska öppnar under första hälften av 2019. Foto: Thomas Nilsson. Jan och Per Broman inne i den fastighet i New York där Fotografiska öppnar under första hälften av 2019. Foto: Thomas Nilsson.

12. Galleri Andersson & Sandström (11)

Vart du än i Sverige vänder finns Anderssons/Sandströms konst i någons händer. De placerar konst på kungens mark på Djurgården, i Umedalens park, i nya hotellbyggnader, på Marstrands klippor, i Borås textilhögskola, Barkaby Gate i. Även deras internationella tentakler sträcker sig långt till fjärran land. Omsättningsmässigt spelar de i en egen divison.

Stefan Andersson och Sara Sandström Nilsson. Foto: Sveriges Radio. Stefan Andersson och Sara Sandström Nilsson. Foto: Sveriges Radio.

13. Verner Åmell (4)

Liksom ett engelskt skrädderi fortsätter Verner att skräddarsy tunga samlingar åt de kapitalstarkare köparna.

Till konstjägaren Verner vänder sig såväl världens ledande museer som finanseliten och techentreprenörer som gjort miljardexit. Verner har aldrig tvekat att ta betalt för kvalitet och kunderna förblir trogna år efter år. Varför ändra ett vinnande koncept? Har man inte råd att köpa konsten hyr Verner ut samlingarna till finansbolag, advokatbyråer och Casinon.

14. Magnus Karlsson (8)

Sveriges i särklass mest erkända galleri när det gäller måleri har blivit en framgångsfabrik av globala mått. Samtidigt som Magnus håller ett tryggt grepp runt hemmarknaden med sina svenska konstnärer har hans trägna aktivitet på internationella konstmässor skördat frukt. Verk av högaktuelle Jens Fänge, Karin Mamma Andersson, Klara Kristalova och Jockum Nordström är hårdvaluta för samlare världen över.

Magnus Karlsson. Foto: Frank Nordenberg. Magnus Karlsson. Foto: Frank Nordenberg.

15. Jens Fänge (22)

Från 1700-talets pastellpalett har Jens Fänge tagit sig hela vägen in i New Yorks konstnärliga finrum. Den konstnärliga resan har varit en av de mer intressanta på den svenska konstscenen de senaste åren och efter en av fjolårets mest omtalade och unisont hyllade utställningar, på Bonnier Konsthall, visas hans måleri i en separatutställning hos Perrotin i New York. Samtidigt som världen ligger för Fänges fötter har hans verk blivit hårdvaluta på hemmaplan. 

Jens Fänge. Foto: Oskar Omne. Jens Fänge. Foto: Oskar Omne.

16. Anna-Stina Malmborg & Gunnar Höglund (Ny)

Få har varit så vitala och aktiva följare och köpare av den samtida konstscenen som de äkta makarna. Med ett vältränat öga har paret köpt konst med hjärtat sedan 1960-talet. I den dynamiska samlingen har funnits allt från Matisse, Picasso, Andy Warhol till Fontana och svensk samtidskonst. Deras generösa donationer täcker Moderna Museets väggar från golv till tak, och deras betydelse för det svenska konstlivet kan inte underskattas.

Anna-Stina Malmborg och Gunnar Höglund. Foto: Karolinska Institutet. Anna-Stina Malmborg och Gunnar Höglund. Foto: Karolinska Institutet.

17. CFHILL (16)

Konstrådgivarna CFHILL flyttade under gångna året in i enorma lokaler nära Kungsträdgården, och med dem flyttade konstköparna. Det pampiga och vackra 1600-talshuset som länge tillhörde Handelskammaren passar perfekt för det oblyga hybridgalleriet som återkommande bjuder på "extra allt". Det är kommers på hög nivå av all typ av visuell samtidskonst när man lyckas locka Stockholmseliten. Även om utställningsprogrammet kan kännas lite osammanhängande (t e x mattorna av Hilma af Klint) så har de snabbt gjort sig själva till en stark och imponerande maktfaktor i Stockholms konstliv.

18. Lena Josefsson (36)

En av Sveriges största och mest aktiva konstsamlare tillsammans med sin man Per Josefsson. Lena är ordförande i Moderna Museets Vänner och arbetar ständigt för ett bättre konstklimat i vårt land. Som spindel i nätet och med ett ovärderligt kontaktnät i vet hon vilka trådar att dra i för att saker och ting ska ske. Donator till bland annat Tensta Konsthall.

19. Carsten Höller (18)

Hans rutschkanor och svampar gör succé var de än poppar upp, och med Gagosian som galleri ligger världen för hans fötter. En av Sveriges mest hyllade och utställda samtidskonstnärer internationellt. Med ny studio på Odengantan 3, vid Loyal Gallary, hoppas vi att se mer av honom i Sverige.

Carsten Höller. Foto: Vitra. Carsten Höller. Foto: Vitra.

20. Daniel Birnbaum (2, tillsammans med Ann-Sofi Noring)

Daniel Birnbaum har tjänat konstsverige på ett imponerande, avspänt och förtjänstfullt sätt under sina år som överintendent på Moderna Museet. Nu byter han det institutionella mot en högteknologisk start-up som redan involverat  flera av samtidskontens allra största med ambition att bygga en produktionsplats för att skapa och sprida morgondagens konst. Ett projekt som inte bara vi kommer att följa med spänning.

21. Karin Mamma Andersson (27, tillsammans med Jockum Nordström)

Karin Mamma Andersson har en särställning inom det svenska samtida måleriet. Internationellt är hon representerad av ett av de ledande gallerierna, David Zwirner, samt det ledande svenska galleriet för måleri, Magnus Karlsson. Hon finns representerad på prestigefulla museer såsom MoMa i New York och Moderna Museet i Stockholm, och hennes verk hänger i betydande samlingar världen över.

Karin Mamma Andersson. Foto: Patrick Miller. Karin Mamma Andersson. Foto: Patrick Miller.

22. Loyal Gallery (48)

Med galleri på Odengatan, i det som tidigare var brasilianska ambassaden, visar det svensk-amerikanska paret Martin Lilja och Amy Giunta många av de hetaste unga namnen från den amerikanska samtidskonsten. Stor del av tiden spenderas på resande fot, mellan spännande alternativa konstmässor och ateljébesök bland de amerikanska delstaterna.

Foto: Fredrik Andersson/Loyal Gallery. Foto: Fredrik Andersson/Loyal Gallery.

23. Staffan Ahrenberg (Ny)

Högaktuell med boken Ett liv med Matisse, Picasso och Christo : Theodor Ahrenberg och hans samling samt delaktighet i en konst-start up, Arteïa. För nära år sedan köpte han den berömda tidningen och galleriet Cashiers' d Art. En nischad tidning som når de få riktigt insatta personerna i branschen, vilket gör att påverkan och makten bara blir än större. Har två gallerilokaler i St Germain i Paris där han visar allt från Miro till Calder och Gabriel Orozco.

Staffan Ahrenberg. Foto: Artsy. Staffan Ahrenberg. Foto: Artsy.

24. Björn Wetterling (Ny)

Kungen av Kungsan. Med en osviklig känsla för konst och konjunkturer räknas han till av Sveriges mest framgångsrika gallerister genom tiderna, och fortsätter efter fyrtio år att dominera den svenska galleriscenen. Med kunder från norr till söder lockar han storheter som Frank Stella, Jim Dine och Bernar Venet till Sverige. Modigare och mer frispråkig än de flesta är han en återkommande gäst i paneldebatter och media.

Björn Wetterling. Foto: Barnebys. Björn Wetterling. Foto: Barnebys.

25. Lisa Ivermark (19)

En drottning på ständig Eriksgata. Som ansvarig för Art Basels VIP-kunder i norden har Lisa fått allt fler svenska kunder att kliva på den internationella röda-konstmattan och besöka mässor över hela världen. Med kunnig hand och wrap dress i siden charmar Lisa den mest skeptiska riskkapitalisten att konsumera samtidskonst på hög nivå.

26. Kaj Forsblom (13)

För ett par år sedan öppnade en av nordens ledande gallerister, Helsingforsbaserade Kaj Forsblom, galleri i Stockholm. Sedan dess har galleriet visat flera hyllade utställningar med både svensk och internationell konst, från Ai Weiwei och Isaac Julien till Ernst Billgren. Kaj Forsblom är känd för sin imponerande samtidskonstsamling med verk av Andy Warhol, Pablo Picasso och Francis Bacon inrymd såväl i ett privatmuseum som i bostaden.

27. Niklas Belenius (42)

Konstgenerna som gått i arv i generationer skapar utan tvekan de minst prestigefulla galleristerna som inte jagar kändisar eller serveringspersonal. Niclas galleri har ett oförutsägbart program där äldre konstnärskap med självsäkerhet delar plattform med det unga stökiga. Ett viktigt och givet stopp för den seriöst konstintresserade.

Niklas Belenius. Bild: BON. Niklas Belenius. Bild: BON.

28. Familjen Af Klint (Ny)

Med ett av världens mest intressanta och omtalade konstnärskap i sin hand har familjen förvaltat Hilmas arv väl (nåja, med undantag för en mattedition). Den kvinnliga pionjären har skapat rubriker efter att ha visats på såväl Venedigbiennalen, som Moderna Museet och nu senast på MoMa i New York, där konstkritikerna öppet föll i tårar under mötet med en av det abstrakta måleriets förgrundsgestalter. Allt medan konsthistorien skrivs om.

29. Andreas Rydén och Louise Arén, Bukowskis (28)

Blandningen av Andreas långa erfarenhet, kontaktnät och osvikliga känsla för konst tillsammans med Louise sinne för affärer, effektivisering och onlinestrategier tycks ha gett effekt. Bukowskis nya radarpar har vänt röda siffror till svarta, och det anrika auktionshuset dominerar återigen marknaden för så kallad Fine Art i Sverige.

Andreas Rydén och Louise Arén. Foto: Bukowskis. Andreas Rydén och Louise Arén. Foto: Bukowskis.

30. Eva Lijvin (Ny)

Gallerivärldens Pippi Långstrump. Eva Livijn-Olin är en av av den svenska galleriscenens huvudpersoner. Hon grundade det numera legendariska Galleri Futura 1970, som under decennier byggt upp betydande samlingar åt privatpersoner och företag. Idag visar hon konstutställningar i sin lägenhet på Karlaplan och har man riktig tur kan man bjudas in att äta middag tillsammans med konsteliten. Hennes nyfikenhet, smittande skratt och generositet är helt klart en del av framgångskonceptet som fler gallerister skulle tjäna på att ta efter.

31. Dan Wolgers (29)

Konstnären som både hyllats och häcklats, när han vänder upp och ner på allt, har en helt egen position i den svenska konsthistorien. Dan är ständigt aktuell med hans både lekfulla och intellektuella konceptuella konst. När hans luriga ögon ser på omvärlden med klar blick, får han oss att känna oss att ifrågasätta både konsten och oss själva. Högst aktiv ledamot på Konstakademien.

32. Birgitta Rubin (9)

Kulturjournalist på DN tillika en av de starkaste konstkritikerna i Sverige. I en tid när konst och kultur får allt mindre plats i medierna och den kritiska rösten nästan tystnat helt fortsätter Birgitta Rubin att leverera träffsäkra recensioner. Inget är för stort och inget är för litet för att inte uppmärksammas men vi efterlyser mer utrymme för Sveriges vassaste penna.

Birgitta Rubin. Foto: Dagens Nyheter. Birgitta Rubin. Foto: Dagens Nyheter.

33. Peder Isacsson och Sofia Ström (45)

Sotheby´s superduo fortsätter att leverera, om än i det tysta. Sekretess är ett av ledorden när flera av de senaste årens verk som satt nya internationella auktionsrekord kommit från lilla Sverige. Stockholmskontoret är Sotheby´s mest lönsamma och omsätter på två anställda i Stockholm lika mycket som ett av Sveriges största auktionshus.

Peder Isacsson och Sofia Ström. Foto: Dagens Industri. Peder Isacsson och Sofia Ström. Foto: Dagens Industri.

34. Carl Kostyàl, gallerist (10)

Alla de unga konstnärerna du läser om i morgon har Carl Kostyál redan ställt ut. Med en fingertoppskänsla om hur konstvärldens vindar blåser och ett kontaktnät i sin mobil som de flesta gallerister bara drömmar om har Kostyál totalt förändrat hur den svenska konstscenen ser ut. Han har lyft unga konstnärer och hittat nya konstsamlare som själva inte visste att de existerade. Tog ut Brexit i förskott och lämnade tweeden för pastans hemland, och just när vi trodde han flytt landet har han aviserat att han är tillbaka starkare än någonsin med en ny grupputställning i vår.

35. Magnus & Sofie Bexhed och Knut Knutson (32)

Trots att de kallar sig själva "kusinerna från landet" får dem de mest självsäkra storstadsauktionisterna att darra på manschetten. När konkurrenterna upphörde med fysiska kataloger, tryckte Uppsala Auktionskammare dubbelt så tjocka. När alla pratade om online och ångerrätt öppnade duon nya showroom i Sveriges storstäder där man visar curerade specialauktioner. I år har man dessutom visat att man kan sälja både design och samtidskonst bättre än de flesta.

36. Iris Müller-Westermann, Moderna Museet Malmö (43)

Iris Müller-Westermann har efter en lång karriär på Moderna Museet i Stockholm tagit över chefsskapet för Moderna Museet i Malmö. Hon har under sina tjugo år ansvarat för några av museets mest uppmärksammade utställningar de senaste åren som Louise Bourgeois – I Have Been to Hell and Back, Max Ernst – Dröm och revolution, och inte minst utställningen Hilma af Klint – Abstrakt pionjär som turnerade över hela Europa och sågs av mer än en miljon besökare och fortfarande bedöms som banbrytande.

37. Marika Wachtmeister & Co, Wanås (Ny)

Absolut den bästa konstupplevelsen i Sverige som är värt sin omväg. Bra smak, perfekt urval, unik upplevelse. Wanås Konst drivs av den fristående ideella Stiftelsen Wanås Utställningar som skapades 1994. Marika Wachtmeister grundade verksamheten 1987 och ledde den till 2010. Sedan 2011 leds verksamheten av chefsduon Elisabeth Millqvist och Mattias Givell. Wanås Hotel vann även kategorin Årets Fab när White Guide listade landets bästa hotel.

38. Christel Engelbert (Ny)

Jeannete Bonniers önskan var att systerdottern, Christel Engelbert, skulle axla bolaget Jeanette Bonnier AB efter hennes bortgång. Idag är konstälskaren ordförande i det bolag vars avkastning går vidare till Jeanette Bonniers stiftelse och som i sin tur finansierar Bonniers konsthall. Som storägare i den mäktiga mediakoncernen ska det bli intressant att följa Christels steg.

Christel Engelbert. Bild: Fokus. Christel Engelbert. Bild: Fokus.

39. Cecilia Widenheim, Tensta konsthall (Ny)

Med ett förflutet på Moderna Museet, Iaspis och senast sex år som chef för kommunala Malmö Konstmuseum tar hon sig an uppgiften som ny chef för tjugoårsjubilerande Tensta konsthall, som på kort tid kommit att bli en av konstsveriges mest dynamiska rum. Cecilia Widenheim har deklarerat att hon vill fortsätta främja konsthallens roll både som lokal mötesplats och för att presentera angelägna konstnärskap och program.

Cecilia Widenheim. Foto: Peter Frennesson. Cecilia Widenheim. Foto: Peter Frennesson.

40. Teresa och David Castenfors, Artlover (39)

Den enda renodlade konsttidningen i Sverige. Ambitiös, kärleksfull, snygg och gratis. Som ensam i sin genre hoppas vi på en digital utgåva inom kort. David och Teresa Castenfors borde få medalj för lång och trogen tjänst.

41. Sophie Mörner & Cajsa von Zeipel (Ny)

Det New York-baserade konstnärsparet Cajsa von Zeipel och Sophie Mörner, fotograf och gallerist och förlagschef, tar allt mer plats på den internationella konstscenen. Med ateljé i New York och fortfarande representerad av en av Sveriges främsta gallerier (Marina Schiptjenko & Ciléne Andréhn) visas Cajsa von Zeipel upp för den internationella konstpubliken. När SEB flyttade in i de nya lokalerna i Arenastaden var det bilderna på Cajsa von Zeipel konstverk som spreds som en löpeld i media.

Sophie Mörner & Cajsa von Zeipel. Foto: DI Weekend. Sophie Mörner & Cajsa von Zeipel. Foto: DI Weekend.

42. Robert Weil & Sandra Weil (Ny)

En av Sveriges störste kulturmecenater. Roberts investmentbolag Proventus äger det privata museet Magasin III i Frihamnen med tillhörande konstsamling. Dottern Sandra sedan 20 år bor i Tel Aviv, engagerar sig i det palestinska kulturlivet och arbetar med att hjälpa ­palestinska konstnärer och afrikanska ­flyktingar. I gallerifilialen i hippa Jaffa i Israel visar de samtidskonst. Robert är en av finansiärerna till Accelerator på Stockholms universitet.

43. Christian Larsen (Ny)

Med drygt trettio år i branschen, och bosatt med verksamhet i Stockholm och New York är Christian en av tungviktarna i den svenska gallerivärlden. Han representerar konstnärer som Ann-Sofi Siden, Anders Krisár och bästsäljande Karin Broos. I vår lämnar han galleridistriktet i Vasastan och flyttar till ny adress.

44. Jacob De Geer & Gerard De Geer (Ny)

Virtual Reality har tagit konstvärlden med storm de senaste åren och fortsätter att vara dagligt samtalsämne. Storsamlaren Gerard de Geer har tillsammans med sin son Jacob (inte iZettle- grundaren) tagit fram den Londonbaserade hajpade VR-studion Acute Art, som beskrivs som ett laboratorium som utforskar dialogen mellan teknologi och konst genom att producera nya digitala konstverk. Man har inte bara knutit till sig konstnärer såsom Marina Abramovic, Jeff Koons, Anish Kapoore och Olafur Eliasson, i somras blev det officiellt att de lyckats locka över Daniel Birnbaum från Moderna Museet för att bli chef för Acute Art.

45. Johan Hessius & Johan Ericsson (Ny)

Market Art Fair grundades 2006 av sex nordiska gallerier och har sedan dess varit Nordens ledande mässa för samtidskonst. Chart i Köpenhamn har kommit upp som en läcker karamell men fortfarande är det Market som ändå bär den Nordiska kronan. Market har varit ägt av några av de ledande gallerierna tills nu när Johan Hessius och Johan Ericsson har gått in och köpt bolaget. Vad de ska göra med mässan framöver och om det går att gå någon lönsamhet i projektet återstår att se. Med kluppprofilen Carl Sundevall som direktor och Lars Nittve i uttagningskommittén klan vad som helst hända.

Johan Hessius Johan Hessius

46. Cecilia Hillström (31)

Sveriges svar på Barbara Gladstone byter upp sig. I nya lokaler i Stockholms galleridistrikt visar hon upp ett varierande utställningsschema. Hon vågar blanda både konstformer, tekniker och äldre och yngre konstnärer. Som ordförande för det rikstäckande Svenska Galleriförbundet leder hon sin bransch med bravur.

47. Anna Odell (Ny)

Från galenskap till larm. En av Sveriges mest omtalade konstnärer de senaste åren har använt sig själv som ett verktyg för att ifrågasätta normer, beteenden och givna ramverk. I filmen X&Y klär hon av kultursveriges alfahanne både bokstavligt och bildligt. Ingen lämnas oberörd. Inte ens hennes medspelare.

Anna Odell. Foto: Jerker Ivarsson. Anna Odell. Foto: Jerker Ivarsson.

48. David Neuman (35)

Med ny utställningsatellit i Jaffa i Tel Aviv kan man knappast påstå att det är tyst om Magasin III, trots att den publika verksamheten i Stockholm fortfarande håller stängt. Magasin III:s museichef har tillsammans med Robert Weil och resten av ledningen beslutat att stänga konsthallen i två år för att fundera och ”söka sin själ”. På frågan om det beror på att pengarna är slut svarar han: Skojar du? Utöver Magasin III är han engagerad i den nya konstscenen Accelerator på Stockholms Universitet.

49. Stellan Holm (Ny)

Denna hemlighetsfulle svensk är en av få svenskar som blir inbjudna på exklusiva middagar och tillställningar hos Larry Gagosian. I sin kundkrets syns personer som Bono, Alberto Mugrabi, Pharell Williams och Aby Rosen. Med galleri på Manhattan och ett instagramkonto som säger det mesta är han otvivelaktigt en legend i den svenska konstvärlden.

50. Dennis Dahlqvist (Ny)

Mycket går att säga och tycka om denna man. Men som kritiker så ved du var du har honom och på bästa sändningstid på SVT utbildar han och informerar han om det shans senaste axplock från konstvärlden.

Dennis Dahlqvist. Foto: SVT. Dennis Dahlqvist. Foto: SVT.

51. Magnus af Petersen, Bonniers Konsthall (38)

Tillbaka från London fick Magnus af Peterséns äntligen en egen konsthall. Tillsammans med curator Theodor Ringborg öppnade har de öppnat starkt, och Bonnier Konsthall fortsätter att leverera med några av årets mest intressanta utställningar. Med stor kunskap om internationell och svensk konst visar Magnus att man kan vara kunnig och trevlig trots att man verkar inom konstvärlden.

Magnus af Petersen. FotoPetter Cohen. Magnus af Petersen. FotoPetter Cohen.

Bubblare:

Prins Daniel - Kommer Prins Daniel bli den nya kulturprinsen? Fortsätter Prinsen som han börjat är den prestigefulla titeln snart självklar.

Per Taube - Vad blir nästa drag för den seriöse affärsmannen från Arlanda, med Auktionsverket? Ett renodlat svenskägt auktionsverk för skandinaviska slagauktioner förutspås.

C-print - Där bröderna är, finns spännande konst att se. Kvaliteten på det digitala magasinet, sociala medieflödena och modererade samtal gör att de mycket möjligt kvalar in på listan nästa år.

Ditte Lauridsen - Känslan finns, klientelet finns. Nu finns plattformen. Som ansvarig för Nordiska Galleriets konstsatsning kan allt hända.

Karolina Bertorp - Allt fler kontor i Stockholms innerstad har konst på väggarna upphängd av Karolina Bertorp och Moderna Samlare. En av konstscenens mest anlitade moderatorer. Vad blir nästa steg?

Ola Gustafsson - Med sitt Elastic Gallery exporterar han svenska konstnärer till mexikanska storsamlare. Numera granne med Beleinus på Ulrikagatan och organiserar tillsammans sin egna lilla konstmässa Monopol.