Gustav Klimts Portrait of a Woman (ca 1917)  försvann från Galleria d'Arte Moderna Piacenza i Italien i februari 1997 då alarmsystemet ska ha varit tillfälligt avstängt på grund av en renovering av museet. Målningen är en del av Klimts serie av kvinnoporträtt från åren 1916-1917 och anses inte kunna säljas obemärkt på grund av dess igenkännlighet.

Mannen som sägs ha uppgifter kring målningen påstår sig vara en före detta konsttjuv och kräver nu en lösensumma på 140 000 kronor för att avslöja var målningen befinner sig. Man har bestämt att inte göra mannen till viljes, men staden Piacenzas konstföreningar och institutioner har nu påbörjat insamlingar för att kunna ta tillbaka målningen till museet där den hör hemma.

"Artnapping", som innebär att konst blir stulen för att sedan lämnas tillbaka mot en lösensumma, har blivit mer och mer populärt på senare år. Senast förra året krävdes en lösensumma på drygt 100 000 kronor av Vatikanstaten för ett par dokument påskrivna av renässanskonstnären Michelangelo, efter att de varit spårlöst försvunna i 20 år.

Läs mer: Gustav Klimts målningar kommer till liv

Konst och grafik på auktion hittar ni här!