På Rijksmuseum i Amsterdam kommer varenda ett av museets verk, målningar, teckningar och tryck signerade konstnären ställas ut i en stor utställning under namnet All the Rembrandts, som pågår till och med den 10 juli.

Målningen föreställer en grupp officerare och andra medlemmar av civilgardet i Distrikt II under ledning av Frans Banninck Cocq och Willem van Ruytenburch. Verket gjordes på beställning av medlemmar i Amsterdams civilgarde 1642 och är känt som Rembrandts mest ambitiösa arbete och har varit Rijksmuseums kronjuvel sedan 1808. Galleriet som är dedikerat praktverket på Rijksmuseum besöks av 2 miljoner människor årligen. Bild: Rijksmuseum Målningen föreställer en grupp officerare och andra medlemmar av civilgardet i Distrikt II under ledning av Frans Banninck Cocq och Willem van Ruytenburch. Verket gjordes på beställning av medlemmar i Amsterdams civilgarde 1642 och är känt som Rembrandts mest ambitiösa arbete och har varit Rijksmuseums kronjuvel sedan 1808. Galleriet som är dedikerat praktverket på Rijksmuseum besöks av 2 miljoner människor årligen. Bild: Rijksmuseum

Rembrandt är en av Nederländernas absolut största. När målningen The Night Watch åter skulle hänga på Rijksmuseum efter museets återöppnande år 2013 var uppståndelsen stor och i procession fördes verket (i en förseglad låda) genom staden in på museet. Gatorna var kantade av åskådare som ville delta i ceremonin kring inte bara Rembrandts kanske mest kända verk, utan hela konsthistoriens.

Även i år är det The Night Watch som står i centrum och förutom att utgöra kronjuvelen i 2019 års satsning uppmärksammas verket även efter utställningen, då det ska restaureras för första gången på 40 år. Och det är inte vilken restauration som helst vi talar om.

3D-ritning av Night Watch i sin glaskammare. Bild: Wilmotte & Associés Architectes 3D-ritning av Night Watch i sin glaskammare. Bild: Wilmotte & Associés Architectes

Vanligtvis innebär en restauration av denna kaliber att verket kommer försvinna för allmän beskådan för en tid, ofta flera år. Även denna gång beräknas restaureringen ta lång tid även om ingen specifik tidsram har satts. Men istället för att gömma verket från omvärlden kommer konservatorer utföra sitt arbete i museets utställningshall. Verket får behålla sin plats på museets vägg till åskådares förnöjelse då en glaskammare kommer byggas runt det för att arbetet ska kunna utföras ostört. Men inte nog med det, restaurationen kommer även live-sändas!

Det var alltså för 40 år sedan som verket senast restaurerades till följd av en attack år 1975. En arbetslös lärare hade då stuckit hål på duken med en brödkniv. Men det var varken första eller sista gången som verket utsattes för skadegörelse. År 1911 attackerades målningen, även denna gång med kniv av en arbetslös skomakare och 79 år senare, av en patient som rymt från en psykiatrisk anstalt som spejade syra på verket. Denna gång klarade sig tack och lov verket då det yttersta lagret av fernissa skyddade duken och dess underliggande färglager.

Nu får vi bara hoppas på att verket, efter restaurationen som beräknas ta flera år, lämnas i fred av människor med onda avsikter och får hänga i Rijksmuseums ståtliga galleri för en lång tid framöver.