Konstvärlden i chock efter förödelsen av de assyriska konstverken!

Få har nog kunnat undgå att läsa eller höra om den skadegörelse som IS orsakat ovärderliga fynd från gamla och antika Mesopotamien, där flera skulpturer som representerar mänskligt kulturarv har totalförstörts. Till följd går nu många, däribland Metropolitan Museum of Arts VD Thomas Campbell, ut och kommenterar den fruktansvärda händelsen.

Konstvärlden i chock efter förödelsen av de assyriska konstverken!

Thomas Campbell har gjort ett offentligt uttalande angående händelsen på museets hemsida. Bland annat skriver han att detta meningslösa angrepp på konst, som är en del av mänsklig historia, är ett angrepp på hur vi vill använda konsten för att förena människor och främja mänsklig förståelse. Händelser av detta slag måste helt upphöra, innan alla spår av den antika världen försvinner.

Många inom konstvärlden är både chockade och bestörta över den senaste händelse som IS orsakat. Offentliga uttalanden och sociala medier svämmar över av kommentarer kring det som av många kallar ett angrepp mot mänsklig historia. Med bland annat motorsågar och släggor har vi, genom videoklipp som florerat på olika sociala medier, kunnat se hur flera ovärderliga skulpturer som funnits på The Mosul Museum i norra Irak blivit totalförstörda. "Genom denna handling har vi förlorat delar av Iraks, och även hela världens, kulturarv" säger Lamia al-Gailani, som arbetar vid det London-baserade Institute och Archeology, till Reuters.

63932813
63932813