Museum

I Köpenhamn finns en mängd spännande museer för alla smaker. Låt oss börja med Designmuseum Danmark, som ligger intill de stora auktionshusen på Bredgade 69. Museet besitter landets största samling av dansk design från 1900-talet fram till idag och därutöver visas mindre utställningar med bland annat Verner Panton och Arne  Jacobsen. I museets café sitter bekvämt i möbler av Hans J. Wegner och Poul Kjaerholm samt äter lunch på den klassiska porslinsservicen Royal Copenhagen.

Ett måste för den som är intresserad av skulptur är ett besök på  Ny Carlsberg Glyptotek där Köpenhamns skulptursamling med antika skulpturer från bland annat Egyten, Främre Orienten, Italien och Grekland finns att beskåda. För dig som föredrar mer modern konst är det värt att satsa på en dagsresa till Arken och Louisiana som ligger strax utanför Köpenhamn. Båda erbjuder utställningar i världsklass som visas i häftiga arkitektoniska byggnader.

För en mer udda upplevelse kan Barnebys rekommendera att du tar dig ner i Köpenhamns gamla, underjordiska drickvattencisterner där museet Cisternerne är inrättat. Där nere, i det mycket speciella museet, visas modern glaskonst i artificiellt upplysta salar.

 

Galleri

Det bästa sättet att se ny konst är att gå på galleri och det finns det många av i Köpenhamn. Stadens traditionella gallerigata är Bredgade men det främsta området för samtida konst är i Kødbyen på Vesterbro där fyra gallerier håller till, däribland Galleri Bo Bjerggaard och V1 Gallery. 

 

Antikhandel & Marknad

Köpenhamn har mycket att erbjuda dig som älskar att tillbringa timmar på marknader och i antikhandeln i jakten på fynd. På Bredgade finner du några av Köpenhamns finaste antikaffärer liksom Danmarks största auktionshus, Bruun Rasmussen. Bredgade är även adressen till Peter Brandt Jensens lilla butik med exklusiva och unika antikviteter. Ett annat område där antikbutikerna ligger sida vid sida är Ravns-borggade, där ni även hittar en hel del vintagebutiker.

I Jorisvej finner ni Roxy Klassisk, vilka är specialiserade på dansk design från dess storhetstid i mitten av 1900-talet. Möbler i toppklass liksom keramik, konst och belysning av bland andra Arne Jacobsen, Poul Henningsen och Finn Juhl finns att hitta här, liksom en del designklassiker av svenska formgivare som Bruno Mathsson och Arne Norell.

Är du ute efter något billigare föremål rekommenderar vi att du besöker antikhandeln Butik Anne Tine i den något stökiga stadsdelen Vesterbro. Är du däremot på jakt efter en antikaffär med fokus på inredningstrender, form och färg är Green Square något för dig. De innehar även Skandinaviens största utbud av kinesiska antikviteter.

Under våren och sommaren drar den stora loppis-säsongen igång med flertalet marknader runt om i Köpenhamn. På dessa marknader ställer såväl professionella antikhandlare ut som vanliga stadsbor och det finns goda möjligheter att fynda antikviteter, porslin, kuriosa och vintage bland mycket annat. Københavns Loppetorv är med sina 40 år, stadens äldsta marknad och hittas i Øksnehallen vid Halmtorvet på Vesterbro. I närheten av Thorvaldsen Museum hålls en marknad där enbart professionella handlare ställer ut. Trots att prisläget här är något högre, är det ett riktigt himmelrike för samlare samt för den som är ute efter högkvalitativa föremål och antikviteter. Viktigt att komma ihåg är att majoriteten av dessa marknader endast är öppna under helgerna, fredag-söndag. Fullständigt schema över årets marknader hittar ni här!

 

Shopping & Vintage

Köpenhamn är en riktig mode- och designstad. Designmärken som Bruunz Bazaar, By Malene Birger och formgivaren ILLUM har sitt ursprung från Danmark. Illums Bolighus har en stor butik på Strøget, med det bästa av modern dansk och skandinavisk design och inredning. Missa inte heller ett besök på Royal Copenhagen Factory Outlet, där du finner Danmarks klassiska blå-vita porslinsservice till billigare pris.

Staden är även tillhåll för en rad secondhand- och vintagebutiker. Décor Vintage är en vintagebutik med plagg och accessoarer  av riktigt högg kvalité från kända varumärken och modehus. Butiken är verkligen något för dig som älskar den klassiska Chaneldräkten, glimrande detaljer och "den lilla svarta". Vintage- och secondhandbutiken BauBau erbjuder endast kläder för män och i Latinkvarteren hittar ni vintagebutiken FN92, ett paradis av fantastiska klänningar, hattar, skor och accessoarer. De har även ett rikt utbud av bröllopsklänningar från 1910-1990-talet.

 

Restaurang

Mat från alla kulturer samsas i denna härliga stad. Köpenhamn har ett område som motsvarar "The Meatpacking District" i New York nämligen Kødbyen där många av de absolut hetaste restaurangerna, gallerierna och barerna håller till. I Kødbyen ligger Kødbyens Fiskebar som är en av Köpenhamns bästa fiskrestauranger, även erkänd för sin vinlista. Om kvällarna drar en DJ igång musiken och fyller det lilla dansgolvet i lokalen. Vill du på ett nytänkande vis ta vara på Danmarks smörrebröd-kultur är Royal Smushi Café ett absolut måste. Restaurangen serverar smörrebröd i sushiform på kungligt porslin och dess innovativa atmosfär genomsyrar hela konceptet, dessutom är lokalens estetik väl värt ett besök i sig! Danmark är också välkänt för sitt fina öl och en restaurang som definitivt tagit till vara på det är Noerrebro Bryghus. Stället är både en restaurang och ett bryggeri och maten som serveras är framtagen efter det hembrygda ölet. Noerrebro Bryghus bjuder inte bara in till en mysig atmosfär, du kan också gå på en ölprovning eller rundvandring i bryggeriet. 

 

Bar & Uteliv

Många anser att Köpenhamn har ett mycket fartfyllt och pulserande uteliv. På kvällarna byts röd pölse på torget ut mot cocktails på dansgolvet. Är du en nattuggla finns det med andra ord mycket att roa sig med i Köpenhamn. En av alla spännande barer är The Jane som är inspirerad av den amerikanska tv-serien "Mad men". Inredningen är mörk och murrig men med en mysig och spännande atmosfär. Här blandas klassiska cocktails i dimmig miljö och besökarna är ofta klädda i fina vintagekläder.

Köpenhamn erbjuder flera barer och klubbar med annorlunda koncept. Två av dessa är  The Union bar och 1105. På The Union Bar möts man av en  guldfärgad ringklocka på en svart dörr. Den här baren utstrålar en känsla av exklusivitet och när 40 personer befinner sig i lokalen känns den redan välfylld. På 1105, som också har ett unikt koncept, blandar barpersonalen drinkar i kemistrockar till dunkande klubbmusik i snygg lokal.

 

Café

Caféer finns det gått om i staden så behöver du vila benen och avnjuta en kransekage finns det mycket att välja på. På Café Victor serveras både fika och mat och caféets klassiska inredning ger oss besökare mycket att titta på. Går du till Café Victor får du verkligen uppleva en känsla av att vara utomlands. Ett annat av stadens många fik är Café Norden. Detta café är ett av Köpenhamns mest kända och dess långa historia märks tydligt i såväl inredning som kvalitet på kaffe och fikabröd. Beau Marché är en blandning av vintagebutik och café. Denna franskinspirerade butik bjuder på vackra saker till hemmet samtidigt som du kan avnjuta ett glas vin. På bakgården kan ni ta del av enklare rätter som smörgåsar, sallader och bakverk.

 

Hotell

Köpenhamn får ofta epitetet Skandinaviens designhuvudstad och detta märks även hos många av stadens hotell. Det kanske just nu hippaste hotellet av dem alla är Hotel SP34, som är beläget i det så kallade Latinekvarter, ca 100 meter ifrån Rådhuspladsen och Strøget. Prisläget är dyrt men o andra sidan får du ta del av såväl högklassisig service som ny design.

I hjärtat av Köpenhamn hittar ni även retro-hotellet Alexandra. I denna historiskt viktiga arkitektbyggnad ryms klassiska danska designmöbler av formgivare som Arne Jacobsen, Hans J. Wegner och Finn Juhl. En unik chans att bo i sann 50-talsanda till medelhögt pris.

I Köpenhamn hittar ni även Europas största vandrarhem Danhostel Copenhagen City som dessutom utmärker sig som ett femstjärnigt design-hostel. Till en liten peng bor du endast tio minuter från Tivoli, i rum med designmöbler från det kända designföretaget GUBI. Många av rummen har dessutom en härlig utsikt över staden.

 

Missa inte!

Missa inte ett besök på Noma, en restaurang i världsklass med två stjärnor i Michelinguiden. Här serveras en modern tolkning av nordisk mat med unika råvaror.

Visste ni?

...att i Köpenhamn har de flesta museer fri entré en eller flera dagar i veckan.

 

Kontaktuppgifter till samtliga ställen hittar ni här!