Kriminaldramat Bron som blivit en internationell succé är nu inne på sin fjärde säsong och vi fortsätter följa Saga Noréns jakt på mördare i hennes olivgröna sportbil. Hon är inte den första kriminalaren som kör runt i en snygg sportbil. James Bonds Aston Martin och Inspector Morses Jaguar är bara två exempel som har figurerat i TV och filmhistorien.

I fjärde säsongen, avsnitt fyra, får vi reda på att Saga Norén vunnit bilen i ett vad med hennes gamla klasskamrat från polishögskolan. Han trodde inte att hon kunde bli kursetta, eller ens klara av att bli godkänd på utbildningen, vilken underskattning!

Men om vi nu inte är Saga Norén, pluggar på polishögskolan och har klasskamrater som är så dumdristiga att de satsar sin sportbil i ett vad får vi kanske leta efter lyckan på auktion istället. Och i juli 2017 gick det faktiskt att buda hem en Porsche 911, i samma olivgröna färg som Sagas, på auktion hos Catawiki.

Men vad är det som är så speciellt med Porsche 911? Förutom att det kanske är en av bilhistoriens snyggaste bilar...

Porsche har höga krav på sina bilar vilket i sin tur gör bilarna väldigt tillförlitliga. Höga krav betyder nödvändigtvis inte komplicerat. Porsche har istället satsat på en enkel ingenjörsteknink som tillåter vem som helst (förutsatt lite bilintresse och kunskap) att sköta om sin bil. Själva hävdar Porsche att mer än 70% av deras bilar som producerats fortfarande är körbara idag.

Bilen som auktionerades ut i juli är av modellen 911 2 och är producerad 1967 och har samma olivgröna färg som Saga Noréns - "Earth Olive". Speciellt för 911:an är en luftkyld, platt sexcylindrig boxermotor med 130 hästkrafter. En av hemligheterna bakom succén. Men 1967 infördes även en kraftfullare motor med 160 hästkrafter och de femekrade Fuch-fälgarna. Saga Noréns Porsche är av modellen 911S från 1977, alltså med både kraftfullare motor och de ikoniska fälgarna.

Produktionen av 911:or med luftkylda motorer stoppades 1996 vilket gör att de äldre modellerna med denna typ av motor har ökat i värde. 911:an fortsätts byggas med vattenkylda motorer. Av 911 2 byggdes 928 bilar och Catawikis exemplar hade nummer 357. Bilen som har blivit renoverad från topp till tå och återställd till originalskick gick för 75 000 euro.

Bilen som figurerar i Bron köptes enligt Aftonbladet privat av seriens rekvisitör för 190 000 kronor 2011. Men 2012 såldes den till produktionsbolaget efter att rekvisitörens rädsla för att bilen skulle skadas blev för stor.

Catawiki har regelbundet auktioner med klassiska bilar så håll ett öga öppet om du vill fara fram med samma stil som Saga Norén.

Är du själv intresserad av att sälja en bil hos Catawiki? Klicka här för att registrera dig kostnadsfritt!