Omegas kultstatus beror, utöver en gedigen historia och en klassisk estetik, på urens otroliga precision. En prestanda som har säkrat Omegas placering på några av 1900-talets mest inflytelserika handleder.

Teknologin i fokus

Omegas progressiva teknologi utvecklades av Louis Brandts söner, Louis-Paul och César. Användandet av utbytbara, effektiva komponenter i ett revolutionerande produktionssystem möjliggjorde massproduktion av högsensitiva och exakta klockor.

Ringo Starr, 1963. Bild: Keystone/Hulton Archive/Getty Images Ringo Starr, 1963. Bild: Keystone/Hulton Archive/Getty Images

På bara tjugo år hade Omegas rykte som stilsäker producent av hållbara klockor spridit sig världen över. Dess tillförlitlighet bevisades 1919 då klockorna blev internationellt prisade för sin exakthet, en utmärkelse som företaget belönades med varje år fram till 1931, då företaget fick titeln “Exact time for life

Klockintresserad? Missa inte Barnebys klockblogg Tid till förfogande:

In i kulturen

Omega säkrade sin plats i populärkulturen 1932, då företaget utsågs till officiell tidtagare vid Olympiska Spelen i Los Angeles. Klockproducenten blev först i världen att bli anförtrodd detta enorma ansvar och försåg raskt samtliga tävlingar med högklassiga tidtagarur.

Omegas tidtagarur till de Olympiska Spelen i Los Angeles 1932. Bild: omegawatches.com Omegas tidtagarur till de Olympiska Spelen i Los Angeles 1932. Bild: omegawatches.com

Förutom i sportsammanhang bars Omegas stilrena klockor under det sena 1950-talet av några av världens mest kända personligheter. Både Buddy Holly och Ringo Starr sågs bära klockorna och John F Kennedy bar sin Omega då han svor presidenteden i Washington 1961.

John F Kennedy 1961. Bild: acollectedman.com John F Kennedy 1961. Bild: acollectedman.com

Samma år fick Elvis Presley en Omegaklocka av sitt skivbolag RCA efter han sålt 75 miljoner skivor. The King skulle dock komma att ge bort klockan till ett fan. Just denna manuellt uppvridna, diamantintäckta Caliber 510 auktioneras ut i maj 2018 via auktionshuset Phillips med ett uppskattat värde på 100 000 dollar.

Elvis Presleys Omega Caliber 510. Bild: hautetime.com Elvis Presleys Omega Caliber 510. Bild: hautetime.com

Här listar Barnebys 10 saftiga klockklubbningar!

Från havet till stjärnorna

Om vi bortser från musikaliska kungligheter och politisk elit, är Omegas fläckfria prestanda den största anledningen till urens framgång och kultbildning. Företaget säkrade sin plats som ett av de absolut främsta klockmärkena 1963 när djupvattendykaren Jacques Cousteau valde Omega Seamaster Professional för en rad dykningsexpeditioner i Röda Havet. Företagandet var så lyckat att brittiska Special Boat Services snart valde Seamastermodellen till sin officiella klocka.

Jacques Cousteau med sin Omega Seamaster. Bild: WatchProSite Jacques Cousteau med sin Omega Seamaster. Bild: WatchProSite

Omega hann knappt erövra havet innan man började sikta mot stjärnorna. Två år efter djupvattendykningen, valde även NASA Omega till sin officiella klockleverantör. För att knipa platsen utsattes Omegaklockorna, tillsammans med flera klockor av andra märken, för tuffa påfrestningstest.

Buzz Aldrin med den första klockan på månen. Bild: collectspace.com Buzz Aldrin med den första klockan på månen. Bild: collectspace.com

På den vägen var det när Omega Speedmaster 1969 hamnade på Buzz Aldrins handled, och därmed blev den första klockan på månen. Den första mannen på månen, Neil Armstrong, lämnade dock sin Speedmaster i rymdskeppet. Omega Speedmaster bevisade återigen sin duglighet 1970 då resenärerna på Apollo 13 tog hjälp av klockan för att åter äntra Jordens atmosfär då farkostens ordinarie tidtagarur gått sönder.

Klockmodellen som användes på Apollo 13. Bild: Forbes Klockmodellen som användes på Apollo 13. Bild: Forbes

Läs mer om hur Omega tog över himlavalvet här

Omega - Ur dödlig synvinkel

Med ett exklusivt och kraftfullt rykte var det ingen överraskning att ävenJames Bondfattade tycke för Omega. Sedan 1995 har agent 007 burit Omegaklockor under åtta farliga uppdrag. Två av vilka senare såldes på auktion då båda klubbades för mer än 250 000 dollar styck.

James Bond med sin Omegaklocka. Bild: cloudfront James Bond med sin Omegaklocka. Bild: cloudfront

Mer om James Bonds Omegaklockor här

Vurmen för Omega bland hemliga agenter och modiga astronauter understryker åter klockornas förstklassiga kvalitet och konstruktion. Det är därför nära till hands att dra slutsatsen att rekordklubbningen av en Omegaklocka skulle bero på en eventuell välkänd tidigare ägare. Så är dock inte fallet.

Auktionsrekordet för en Omega sattes 2017 och då en klocka klubbades för ofattbara 1,4 miljoner dollar. Klockan var en prototyp av Tourbillonklockan skapad för en serie som aldrig kom i produktion. Rekordklubbningen är ett bevis på det enorma intresse som finns för klockornas avancerade mekanik. Det förväntade priset på Tourbillonklockan låg dock på det betydligt lägre 207 000 dollar. En vinst som får en att reflektera om inte Elvis Omega värderats lite väl lågt.

Rekordklockan Omega Tourbillon. Bild: Forbes Rekordklockan Omega Tourbillon. Bild: Forbes

Intresserad av fler av Omegas slutpriser? Klicka här!

Det sympatiska med Omegaklockor är att de, trots högt andrahandsvärde, är tillgängliga för nästan alla. Nya Omegaklockor säljs för långt mer överkomliga summor, med priser från 4000-10 000 dollar. Så om du inte har möjlighet att spendera sex- eller sjusiffrigt på ett armbandsur, är världens mest precisa och omtalade klockor fortfarande inom räckhåll även för den något blygsammare plånboken.

Hitta din Omega här!