- Konsten ska utmana, vara fri och ställa frågor. Det är också de förhoppningar jag har på festivalen. Det är alltid spännande att få nya konstupplevelser och jag är nyfiken på vad som kommer skapas i Borås. Eftersom "No Limit" är Sveriges första gatukonstfestival är jag också intresserad av upplägget och hur verken tas emot av allmänheten. En organiserad gatukonstfestival kan vara ett bra sätt att tillgängliggöra kultur för många, säger kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Jag ringer upp Stina Hallhagen som är projektledare för BoråsBorås TME AB för att ställa några frågor.

Varför väljer Borås att göra en anordna en festival för gatukonsten?

- Borås är redan nu en aktiv kulturstad med bland annat en skulpturbiennal som äger rum  för att locka besökare till staden. Dessutom är konsten en del av Borås stadsutvecklingsprojekt som handlar om att göra staden fin och mer attraktiv att både bo i och att resa till. Att No Limit redan innan starten fått genomslag ända upp bland statsråd i regeringen känns väldigt roligt och visar att konstformen har utvecklats från något av en subkultur till ett etablerat och erkänt uttryck, säger Stina Hallhagen projektledare BoråsBorås TME AB.

Det är nog fler än jag som blev förvånade över att läsa att kulturministern väljer att gästa en gatukonstfestival där graffitin är framträdande. Konstverken ska dock skapas på lagliga väggar som festivalen sökt särskilt tillstånd för. Hur fungerar det?

- Normalt behöver man inte söka bygglov för konstverk, men i och med att vissa av graffitimålningarna målas på 7-våningshus och förändrar byggnadens fasader och karaktär så måste man söka bygglov. Tanken är dessutom att konstverken ska vara kvar även efter festivalen och bli permanent konst som ska smycka staden Borås, fortsätter Stina Hallhagen.

- Jag ser fram emot att Borås, på ett storskaligt vis, får chans att visa upp ett väldigt starkt kulturuttryck som jag tror att vi kommer få se mycket mer av framledes. Gatukonst är fortfarande i sin linda i Sverige och kan lätt avfärdas som ett ungdomsfenomen, men de verk som redan pryder staden har bevisat att intresset är mycket bredare och spänner över alla ålderskategorier. Jag är väldigt glad över att vi än en gång sätter Borås på kartan som en stark stad i kultursammanhang och No Limit kompletterar verkligen vårt redan breda utbud av textilkonst, skulpturer, konst- och fotokonstmuseer, säger Ulf Olsson, kommunstyrelsens ordförande i Borås.

Invigningen av No Limit kommer att ske under evenemangets första kväll, torsdagen den 4 september på Textile Fashion Center i Borås. Förutom invigningstal, musikunderhållning och mingel medverkar Ametist Azordegan (kulturjournalist) som under kvällen kommer att leda samtal med No Limits medverkande konstnärer. No Limits curator Shai Dahan är självklart på plats och pratar på temat "Why Street Art?".

Invigningen börjar kl 18.00 och alla är hjärtligt välkomna. Under kvällen håller restaurang The Company samt Textilmuseet, Fashion Gallery och Textile Showroom extraöppet för invigningsbesökare. Mer information hittar du på nolimitboras.com

Förhoppningsvis har den allmäna opinionen hunnit ifatt även våra ministrar, och kanske kan graffiti äntligen få den upprättelse som den egentligen förtjänar. Vi får väl se om det blir några rubriker när kulturministern väl är på plats. Oavsett kommer konsten att berika Borås i många år framöver.

Här kan du läsa tidigare inlägg om gatukonst på Barnebys!

https://www.barnebys.se/blogg/artikel/40839

https://www.barnebys.se/blogg/artikel/40452

https://www.barnebys.se/blogg/artikel/36710

https://www.barnebys.se/blogg/artikel/36597

https://www.barnebys.se/blogg/artikel/36519

https://www.barnebys.se/blogg/artikel/36190