Med facit i hand har antikmässan Grand Antiques på Nordiska museet varit en fantastisk mässa på många sätt; välbesökt, ovanligt snyggt presenterad och framför allt en väldigt rolig, lagom stor mässa fylld av intressanta toppföremål.

 

Det tycktes inte bara vara jag som var positivt överraskad. På vernissagedagen var Drottning Silvia på plats och i lördags morse återvände Drottningen tillsammans med Kungen sida vid sida bland de vackra och historiska föremålen. Både Kungen och Drottningen visade stort intresse för flera av föremålen på mässan. I övrigt har flera museer varit flitiga köpare vilket visar kvaliteten av föremålen som uppvisas.

 

 

Ett av föremålen som drog mest intresse var Lundgrens Antiks pampiga bokskåp från England tillverkat i mahogny med brännförgyllda bronsbeslag och målade detaljer. Skåpet hade utan problem kunnat säljas flera gånger om.

Bland de antika föremålen trängdes en del modernt, eller som i Jacksons monter där det bjöds på en stolparad med inslag av klassiska designstolar av yttersta formgivning tillsammans med några pallar och en soffa av Axel Einar Hjorth.

 

Det märks att flera av utställarna anstränger sig lite extra när det är dags för Sveriges Konst och Antikhandlareförenings egen mässa. I Skajs Antikhandels monter stod denna sällsynt vackra gustavianska byrå med väl avvägda inläggningar av olika fruktträ av Nils Petter Stenström.

 

I Berglöfs Antikhandels monter syntes ett varierat utbud med en hel del barockföremål i fokus. I bakgrunden syns även ett par väggfält i klassicerande stil.

Ian Lundgren från Lundgrens Antik som är en av Sveriges främsta experter på ljuskronor var nöjd med mässan.

Liksom Familjen Larsson från Larssons Konsthandel som normalt huserar i Karlstad men är flitigt återkommande på mässor runt om i Sverige.

Galerie Donner, som normalt är baserad i Helsingfors, med Arthur Aminoff i spetsen presenterade en fantastiskt inbjudande och vackert dukad matsal.

Fredrik Knutsson från Bo Knutsson Antik och Konsthandel visar en intresserad kund formsäkra Wiven Nilssonsmycken. Bo och Fredrik Knutssons kunskap och utbud sträcker sig från 1500-talet till 1850 samt formgivning efter år 1900.

Janne Ribbhagen på Kurt Ribbhagen seglade upp som en av mässans innehållsrikaste montrar med två kulturhistoriskt högintressanta paradföremål. Dels en norsk champagnekylare i form av vikingaskeppet Ormen med den norske kungen Olaf I Tryggvason tillverkad av 14,2(!) kilo silver, men även med Gustav II Adolf och Maria Eleonoras jubileumsring från bröllopet 1620. Den kommer i framtiden kunna beskådas av allmänheten på Livrustkammaren.

Avslutningsvis, ett för mig välkänt ansikte, Sofia Silfverstople som skrivit alla texter till den av Beckmans elever formgivna katalogen som delades ut på mässan.

Taggar