Lars Lerin föddes 1954 i Munkfors i norra Värmland. Han påbörjade sin konstutbildning på Gerlesborgsskolan 1974-1975, varefter han studerade vid Valands Konsthögskola åren 1980-1984. Idag bor han på Hammarö utanför Karlstad, där även hans konsthall Sandgrund invigdes 2012.

Konsten

Lars Lerin är en av Nordens främsta akvarellister och har ställt ut sina verk i samlings- och separatutställningar på museer och konsthallar i bland annat Sverige, Finland, Frankrike, Färöarna, Island, Norge, Tyskland och USA. Lerin har under sin nästan fyra decennier långa karriär producerat en otroligt stor samling bilder och motiv.

Lars Lerin ‘Ljus i Öster’. Bild: Nordiska Akvarellmuseet Lars Lerin ‘Ljus i Öster’. Bild: Nordiska Akvarellmuseet

Lars motiv tar med oss från HSB-hus och slitna förorter i europeiska storstäder till ödetorp och kalhyggen ute på landet. Hans målningar skildrar många olika känslor och uttryck där sorgsenhet och melankoli ofta blandas med värme och hopp. Lerin är känd för sitt sätt att skildra ljuset så att det nästan känns som om det lyser upp motiven bakifrån.

Det förekommer sällan människor i akvarellernas motiv, men det betyder inte att de inte är närvarande. Målningarna uttrycker en stark känsla av vilsenhet, ensamhet och utanförskap. Lerin har gjort människan, konstnär som betraktare, till observatörer snarare än deltagare i livets gång.

Här kan du se samtliga slutpriser för Lars Lerin.

Lerin har fått kritik för sin delvis okritiska blick och att de landskap och andra motiv han målar är allt för överdådiga, romantiska och sentimentala.

Ett exempel på detta är Dimma från 1997. Målningen föreställer ett dimmigt landskap som framstår vara nästan mättat av fukt. Tre små torp hukar på sluttningarna, vittrande och övergivna. Bredvid står en ensam elstolpe. I förgrunden ser vi den gröna marken och ovanför ser vi en oändlig himmel, grå med vita stråk som lyser upp en annars dyster scen. Trots det folktomma motivet genererar bilden en känsla av liv, kanske ett liv som händer bortom denna plats? Detta i kombination med bildens romantiska klagan till det förflutna kan upplevas klichéartat men lämnar ändå betraktaren med en lång eftersmak.

Lars Lerin blir folkkär

Lars Lerin invigde 2012 sin konsthall Sandgrund i Karlstad där han ställer ut egna verk och verk av andra konstnärer. Han har dessutom ett eget bokförlag, Syntryck, där han ger ut böcker ofta fyllda med bilder, målningar av konstnären själv. Över 50 titlar vittnar även här om en enorm produktivitet och hans böcker kan ses som ett komplement till hans konstnärskap. Titlarna inkluderar konstnärsböcker, reseskildringar, minnesanteckningar och brevsamlingar.

På senare år har Lars Lerins popularitet vuxit något enormt. Under 2012 fångade han svenska folketshjärta med sitt sommaprat i P1. Tre år senare, 2015, valdes han även till vintervärd i P1. Till följd av radioprogrammens varma mottagande fick Lerin i början av 2016 sin egen serie på SVT med namn Vänligen, Lars Lerin i vilken han samtalade med kända svenska personligheter. Samma år blev han utnämnd till årets TV-personlighet på Kristallen-galan.

År 2018 sändes det otroligt hyllade SVT-programmet Lerins Lärlingar där Lerin startar konstskola för 13 personer med olika typer av funktionsvariationer. Eleverna får prova på olika konstformer men också berätta sina egna historier.

Gruppbild från Lerins Lärlingar. Bild: Svt Play Gruppbild från Lerins Lärlingar. Bild: Svt Play

Lars Lerin har under sin långa karriär skildrat vardagens gråa kulisser. Men han har gjort det med en sådan kärlek och omsorg att vi redan nu kan försäkra oss om att hans konstnärsgärning kommer gå till den svenska konsthistorien.

Är du frälst? Spana in Barnebys utbud av Lars Lerin-föremål här!