En av Sveriges största "antikprofiler" Lars Sjöberg tog härom veckan emot Gösta Bergmedaljen från Kungliga patriotiska Sällskapet. Lars Sjöberg är tillsammans med fotograf Ingalill Snitt en av de personer som betytt mest tillsammans med makarna Larsson från Sundborn för att sprida det Svenska inredningsidealet utanför Sveriges gränser.

Medaljen går till en person som gjort framstående insatser på de områden som Gösta Berg företrädde: folklivsforskning, kulturminnesvård och nordeuropeisk arkeologi, och konsthistorikern och författaren Lars Sjöberg medaljeras för sitt banbrytande sätt att tillvarata och popularisera vårt svenska kulturarv. Ett kunskapsområde han behärskar i såväl praktik som teori, säger Johan Nordenfalk, ordförande i Kungliga Patriotiska Sällskapet som på bilden överräcker Lars Sjöberg medaljen. Fotot är taget av Fredrik Sandberg, Scanpix.

Lars Sjöberg, Gösta Berg medalj, Kungliga Patriotiska Sällskapet Lars Sjöberg, Gösta Berg medalj, Kungliga Patriotiska Sällskapet

– Att både få arbeta med detta och få berätta för andra är en stimulerande utmaning. Särskilt som jag samlat på mig nio hus och en kyrka är det en självpåtagen uppgift att visa att det går att förlänga livet på hus, även om de är i ett bedrövligt skick. Jag har genomfört många renoveringsarbeten.

Lars Sjöberg är högaktuell med boken Ostindiskt, som handlar om kinesiskt porslin och Kinaintresset i Sverige under 1700-talet. Boken är skriven tillsammans med hans fru Ursula Sjöberg. Fotograf är Staffan Johansson.

 

 

Taggar