Lars-Yngve Johansson var en av landets i särklass skickligaste smyckeexperter, inte minst vad gäller antika smycken. Som utbildad guld- och silversmed hade han särskild förståelse för hantverket, men han var även en vad vi branschen kallar, god generalist. Det vill säga en som kan en hel del om andra områden inom konst, design och antikviteter.

oGyXXDRZaJWU4w_5iII7uDMWAQo oGyXXDRZaJWU4w_5iII7uDMWAQo

För den svenska antikbranschen är Lars-Yngve Johanssons bortgång en förlust på många plan.

Sverige har inte bara förlorat en av landets mest folkkära branschprofiler och mest ansedda programprofiler i SVT:s omåttligt populära Antikrundan, man har även förlorat en av Sveriges absolut vassaste experter inom området smycken, silver och ljuskronor.

Lars-Yngve var även en given person i de jurygrupper som ofta sattes ihop för att bedöma utställare och dess olika föremål på olika antikmässor. Han var också en uppskattad jurymedlem i The Collector´s Award som varje år högtidligt delar ut priser till personer och företag i branschen som gjort sig förtjänta av en utmärkelse under det gångna året.

lars-yngve-jpg lars-yngve-jpg

I butiken på Kommendörsgatan har han i decennier sålt smycken, silver och klassiska antikviteter till mängder av kunder, med vilka han ofta fick en fin, förtrolig och vänskaplig relation med. Det gällde allt från dyrbara antika garnityr till förmögna privatpersoner, samlare och museer, till vigselringar åt par som efterfrågade något annorlunda, personligt och unikt. Liksom han sålde de antika skjort- och manschettknappar som jag bär vid varje tillfälle för smoking eller frack.

Till Antikrundan som i år firar 30 års jubileum, kom Lars Yngve som expert 1999. Han intressanta inslag blev snart givna i Sveriges mest populära TV-serie genom tiderna.

Med en publik på allt mellan 5 år och 105 år, kunde han knappt röra sig fritt någonstans på Sveriges gator utan att få leende glada kommentarer. Något som han i full drag njöt av, även om han ibland kunde säga annorlunda. Han hade alltid ett ord, och ett skratt över till var och en av hans många beundrare.

J93JLVnQi0lFNbQBtppAj0m84r4 J93JLVnQi0lFNbQBtppAj0m84r4

Jag hade det stora nöjet att vara både kollega och vän till en fantastisk person med stor värme, underbar humor och outsinlig energi. Lars-Yngve var alltid generös med sin kunskap, även om han älskade att avsluta med en syrlig kommentar som ledde till många skratt. Han var färgstark men även en man med stor integritet och starka åsikter, som balanserade yrkesliv och privatliv på ett beundransvärt sätt.

maxresdefault maxresdefault

Vi är många som kommer sakna denna stora humanist och oerhört kunniga expert, men framför allt kommer vi sakna hans historier, hans skratt och hans fina vänskap.

Tack för allt!