En av vårens garanterat mest uppmärksammade samlingar är Lars-Yngve Johanssons eklektiska hem som ropas ut på Bukowskis i mitten av mars. Den färgstarka smyckeexperten och TV-profilen var allt annat än förutsägbar i sin smak.

Lars Yngve Johansson på prisutdelningen av det prestigefulla Collectors Award tillsammans med Knut Knutsson och Winston Håkansson, ordförande för Collectors Award som firar 10 år i år Lars Yngve Johansson på prisutdelningen av det prestigefulla Collectors Award tillsammans med Knut Knutsson och Winston Håkansson, ordförande för Collectors Award som firar 10 år i år

Med bred kunskap var han intresserad av det mesta, men en särskild kärlek hade han till det som kallas argent haché, det vill säga försilvrade mässing eller bronsföremål.

Typiskt för Lars Yngve Johansson var att det nästan alltid fanns humor med i allt han gjorde, till och med i hans inredning Typiskt för Lars Yngve Johansson var att det nästan alltid fanns humor med i allt han gjorde, till och med i hans inredning

I veckan som gick hade Sveriges mest populära TV-program genom tiderna, Antikrundan, säsongspremiär. Även om man har laddat mer än någonsin i och med historiska 30-års jubileet så är det många som saknar Lars Yngve Johanssons framträdanden.

Genom sin 20 år långa medverkan i Antikrundan som silver- och smyckeexpert blev han en av landets mest folkkära profiler inom antikviteter.

Lars Yngve Johanssons butik på Kommendörsgatan var ett vattenhål för smyckeintresserade, men även för de som bara ville slänga käft med den jovialiske antikhandlaren. Lars Yngve Johanssons butik på Kommendörsgatan var ett vattenhål för smyckeintresserade, men även för de som bara ville slänga käft med den jovialiske antikhandlaren.

Hans bostad i sekelskiftesvillan som rymt hans eklektiska samling i Hedvigsro, strax utanför Stockholm, väcktes ur en Törnrosasömn när han flyttade in.

I hemmet rymdes alltifrån klassiska antikviteter, silver och porslin till en konstsamling med barnporträtt från 1600-talet likväl som ohämmade 1970-tals verk av Marie-Louise Ekman.

Här fick även hans älskade Harley Davidson en permanent plats efter att ha varit med honom på många och långa resor nere på kontinenten.

Lars Yngve var en äventyrlig person med ett hjärta som slog extra för motorcyklar, vilket reflekteras i hans samlande där antikviteter oväntat möter motorcykelvärlden. Lars Yngve var en äventyrlig person med ett hjärta som slog extra för motorcyklar, vilket reflekteras i hans samlande där antikviteter oväntat möter motorcykelvärlden.

De många finurliga stilleben som florerade i huset skvallrar om hans härliga karisma och otroliga passion för sina objekt.

Lars Yngve var generös med sin kunskap och bjöd gärna in till stora middagar där dukningen och maten alltid var en fröjd för ögat och smaklökarna, alltid överraskande men väl genomtänkt. Lars Yngve var generös med sin kunskap och bjöd gärna in till stora middagar där dukningen och maten alltid var en fröjd för ögat och smaklökarna, alltid överraskande men väl genomtänkt.

Kortspel var en annan passion, det spelades med vänner och kollegor, som ledde till att Lars Yngve under flera år också drev Bridgeshopen.

Men framförallt brann Lars Yngve för 1700-talets försilvrade föremål, även kallat argent haché.

Tidens tand har gjort att dessa objekt ofta tappat sin silveryta varpå de har utrangerats och slängts, därför är de idag stora sällsyntheter.

Lars Yngves gedigna hantverkskunskap och materialkännedom om metaller låg till grund för hans stora uppskattning av argent haché, något han gärna missionerade om.

Denna omfattande samling av olika föremålstyper och tillverkare som Lars Yngve med tiden byggde upp är en storartad kulturell gärning då offentliga samlingar bara har enstaka föremål av argent haché.

Johanssons högst personliga presenteras i en separat publikation av Bukowskis. Online-katalogen släpps den 1 mars medan den fysiska visningen äger rum 7-11 mars i Bukowskis lokaler vid Berzelii Park i Stockholm. Johanssons högst personliga presenteras i en separat publikation av Bukowskis. Online-katalogen släpps den 1 mars medan den fysiska visningen äger rum 7-11 mars i Bukowskis lokaler vid Berzelii Park i Stockholm.

 Samlingens toppföremål säljs på en slagauktion den 12 mars och resterande föremål säljs online 13-14 mars.