Jani Andersson, VD på Metropol, berättar att de blev kontaktade av dödsboet efter konstnären Lasse Stevenfeldt med en förfrågan om att sälja den konstnärliga kvarlåtenskapen. "Vi fastnade för Lasse Stevenfeldts ovanliga och spännande former och materialval och möjligheten att genom en retrospektiv specialauktion kunna visa på hans bredd som konstnär", säger Jani och fortsätter berätta att flera av utropen är tidiga verk från tiden på Konstfack då eleverna skulle utforska olika utmaningar, stilar och material. Denna auktion visar därför på många sätt på hela bredden av Stevenfeldts gärning.

Lasse Stevenfeldt var en svensk bildkonstnär, tecknare och grafiker. Han föddes i Stockholm år 1930 och avled under 2014. Stevenfeldt kom under sina verksamhetsår att utföra en del offentliga arrangemang däribland i form av en skulptur vid Östermalmsgatan/Birger Jarlsgatan. Hans konst finns även representerad på bland annat Nationalmuseum i Stockholm och i Peggy Guggenheims samling i Venedig.

Har du någon personlig favorit i katalogen?

- Personligen är jag väldigt fäst vid flera av reliefskulpturerna som lockar till eftertanke och reflektion - vilket var precis det Stevenfeldt önskade sig, han ville att man skulle betrakta verken ungefär som när man ligger på rygg på en sommaräng och begrundar molnformationerna på himlen. Återkommande är olika former av geometriska former och trianglar, vilket går att se i skulpturerna med lotnummer 1816, 1853, 1835 1870, 1867.

Se hela Metropols katalog med verk av Lasse Stevenfeldt här