Vi var många som häromdagen fick mailutskick från Lauritz olika delägda auktionshus om ett erbjudande att köpa in sig i det konsortium som Lauritz.com groups styrelseordförande Bengt Sundström och VD Mette Rode Sundström skapat.

De som prenumererar på Dagens Industri kunde även läsa om den tilltänkta värderingen av bolaget i Dagens Industri i helgen, vilket spås bli 754-826 miljoner kronor.

Lauritz.com har i dag 26 auktionshus, i Sverige (8), Danmark (13), Norge (1), Tyskland (3) och Belgien (1), inklusive Stockholms Auktionsverk, Helsingborgs Auktionsverk och Kunst- & Auktionshaus HERR i Köln, varav de flesta är franchisetagare. Vilket innebär att ett varumärke, koncept eller produkt kan användas av en oberoende näringsidkare mot en avgift till varumärkesägaren. Utöver det äger Lauritz.com Group bland annat QXL (Norge och Danmark) och Decopedia. Till detta kommer även Karlstad-Hammarö Auktionsverk AB, som man i april meddelande att man ingått ett villkorat köpeavtal av med. Dessutom har Lauritz.com undertecknat ett partnerskapsavtal för etableringen av en ny filial i Danmark.

Det var i februari som Lauritz.com group anlitade ABG Sundal Collier för att undersöka strategiska alternativ. Man letade då potentiella köpare hos bland annat riskkapitalister, men efter att intresset tycktes utebli har man valt att gå till börsen istället. Det innebär att vem som helst kan bli delägare i det danska auktionshuskonsortiet .

Lauritz lånade 375 miljoner kronor, för ett par år sedan, av ett antal olika finansiärer genom en börsnoterad obligation på Nasdaq-OMX för att bland annat kunna köpa världens äldsta auktionshus, Stockholms Auktionsverk för, enligt uppgift mellan 160-180 miljoner kronor och Helsingborgs Auktionsverk för enligt uppgift 15-20 miljoner kronor.

Nu listas Lauritz på stockholmsbörsens First north-lista. I och med noteringen tar bolaget enligt ett pressmeddelande in 70 miljoner kronor genom en nyemission. Dessutom säljer befintliga ägare aktier till ett värde av närmare en kvarts miljon kronor. Enligt Breakit.se blir svenska riskkapitalbolaget Bure Equity storägare i Lauritz och köper 10 procent av aktierna. Även det svenska fondbolaget Catella går in, och tar 7,5 procent av aktierna.

Första handelsdag är satt till den 9 juni.

 

Oavsett hur intresset blir för den tilltänkta börsintroduktionen, kan man bara gratulera de tidigare ägarna till de svenska auktionshusen, Stockholms Auktionsverk och Helsingborgs Auktionsverk som gjorde en riktigt bra affär när de sålde sin verksamhet till Lauritz 2014.