Det är inte bara vår svenska glögg som värmer oss i dessa gråa höst- och vintermånader.

Rött sött starkvin i form av portvin, är en lika bortglömd som ljuvlig dryck. Tiden är sedan länge förbi då starkvin var den mest sålda varugruppen på Systembolaget.

Därför vill jag slå ett slag för denna unika, fortfarande mycket prisvärda, oerhört lagringsdugliga och och läckra dryck.

Låt ett glas portvin värma Din själ i vintermörkret och lysa upp sällskapslivet.

Var gör man portvin?

Hur gör man portvin?

Portvin är en typ av starkvin där man tillsätter druvsprit för att stoppa alkoholjäsningen. Detta resulterar i ett sött, rött och alkoholstarkt vin. Det finns även vita portviner men ingen regel utan undantag.

Cirka 90 miljoner liter portvin produceras årligen, 85 procent exporteras. Fransmännen dricker gärna portvin som aperitif och häller en del i såsen så närmare 40 procent exporteras dit. Allt sedan 1960-talet har fransmännen dominerat exportmarknaden.

Belgien och Luxenbourg står för cirka 20 procent , Nederländerna för dryga 10 procent och Storbritannien står endast för 10 procent av exportmarknaden.

För mig är England det land där slipade kristallkaraffer, fyllda av portvin, i silvercoasters pryder massiva mahognybord i biblioteken.

Historien om portvin börjar i Liverpool vid mitten av 1600-talet då en engelsk köpman skickade sin son till Portugal för att hitta nya viner. Väl där upptäckte sonen att munkarna i klostren tillsatte brandy till vinet under jäsningen. Tidigare hade man tillsatt sprit i efterhand för att få en hållbarare produkt när vinet skulle fraktas över haven. Brandyn gjorde att jäsningen avstannade och resultatet blev det söta, röda starkvinet vi idag kallar port. Denna dryck klarade frakten på varma skepp utan att bli dålig.

Det finns två övergripande stilar av portvin. De som fått sin mognadslagring på fat och de som fått sin mognadslagring på flaska. Fatlagrade portviner är klara att dricka efter filtrering och buteljering. Portviner avsedda att mognadslagra på flaska behöver 15-20 års lagring innan de kan börja drickas. Ofta tål dessa viner lång lagringstid.

Idag är 1964 och 1977 förträffliga att dricka. För konsumenten kan det sedan bli ett myller av stilar. Dessa är de vanligaste:

Ruby

En av de enklaste och minst exklusiva stilarna för portvin. En blandning av flera årgångar med ungefär 2-3 års lagring. Lättare och fruktiga viner avsedda att drickas unga.

Tawny

Tawny ett vin som lagrats i fat så länge att det förlorat sin rubinröda färg och antagit mera tegelröda nyanser. Det är tillåtet att justera färgen på en tawny genom att tillsätta vitt portvin.

10, 20, 30 eller över 40 år gammal tawny är snittålder på vinet eftersom man blandar flera olika viner.

Vintage

Det mest exklusiva portvinet är det enklaste att tillverka. Vintage utgör cirka 1% av allt portvin som produceras. Viner från en årgång blandas och buteljeras efter att ha tillbringat 2-3 år på fat. Kvaliteten på druvorna är den bästa. Cirka tre årgångar deklareras varje decennium.

LBV (late bottled vintage)

Ett portvin från en årgång, buteljerat mellan 4-6 år efter skörden.

Två stilar finns: den traditionella som buteljeras utan filtrering och därmed måste den dekanteras innan serveringen. Detta vin görs bara bra år och är klart att drickas tidigare än vintage, 4-6 år efter buteljeringen.

Den andra stilen är mera vanlig. Dessa filtreras och kylstabiliseras innan butejleringen för att förhindra uppkomsten av sediment.

Vill avslutningsvis tipsa om ett gott portvin som passar till smakrika ostar, desserter med nötter och choklad eller bara för sig själv, i sällskap med en god vän.

Vinet finns i beställningssortimentet och leveranstiden beräknas till cirka en vecka. Du beställer enkelt på Systembolagets webbplats.

Sällskapets Portvin Tawny 10 Years (nr 76292) 232 kronor

Med tillönskan om en fröjdefull och andligt berikande Första Advent.

Gören portarna höga och dörrarna vida, skaldade Gunnar Wennerberg.

Er tillgivne,

Carl Jan Granqvist