Har du dina miljoner på kontot eller på vinden?

Våren är här och det är dags att damma av, rensa ut och återbruka. Men förhasta dig inte, ditt skräp kan vara någon annans skatt.

Har du dina miljoner på kontot eller på vinden?

I England infaller “National Spring Cleaning week” i slutet av mars varje år. Även om vi inte har en specifik vecka avsatt för att rensa förråd och damma hyllor är vårstädningen snart ett faktum i många hem runt om landet. Och vem vet vad det kan betyda för plånboken?

Ingen har väl missat Marie Kondo och hennes råd när det kommer till att städa för att nå en högre sinnesro? Vi håller helt och hållet med om att det är viktigt att spara på det som du faktiskt håller kärt, oavsett värde eller rådande trender. Men innan du gör dig av med dina gamla prylar, ta reda på vad du är i färd med. Det kan ju vara så att en gammal bortglömd present från svärmor faktiskt visar sig vara värd något, även om du själv tror att det bara är krimskrams eller skräp du har för ögonen.

Loppisfynd för miljoner

I New York såldes nyligen en Buddhafigur på auktion hos auktionshuset Sotheby’s. Den före detta ägaren hade köpt figuren på en loppmarknad för 20 år sen och betalade då runt 100 dollar. Efter att ha tagit med sig Buddhan till ett TV-program fick ägaren veta att det rörde sig om en antik kinesisk figur. Kanske kunde den faktiskt vara värd något.

En Cintamanicakra-figur i brons såldes hos Sotheby's den 20 mars för 2,1 miljoner dollar. Bild Sotheby's
En Cintamanicakra-figur i brons såldes hos Sotheby's den 20 mars för 2,1 miljoner dollar. Bild Sotheby's

Vi kan bara anta att ägaren måste ha fått sig en smärre chock när Sotheby’s satte 80 000 dollar som beräknat pris på figuren som skulle säljas på auktion den 20 mars 2019. Men inte nog med det, bara efter sju minuter hade utropet klubbats - för 2,1 miljoner dollar!

Kul för ägaren, men man kan ju inte annat än att tycka lite synd om den stackare som sålde figuren på en loppis för 20 år sen…

Få din konst och antikviteter värderade

För att du inte ska stå där skamsen och se dina utrensade föremål dyka upp i någon annans händer på Antikrundan eller för den delen på auktion, är en värdering aldrig fel innan du ställer upp vårens loppisbord.

Men det ska också sägas att försäkringssyften och nyfikenhet är lika stora anledningar att få något värderat, som vid försäljning. Precis som Marie Kondo förespråkar är det föremål som faktiskt betyder något för dig som är värda att spara på - och då kan det väl vara bra att veta vad det faktiskt är värt?

Klicka här för att komma till Barnebys värderingstjänst.

Fyra steg att komma ihåg när du vårstädar

Börja med att försöka ta reda på vad ditt föremål är för något, gör en enkel sökning på google, leta efter signaturer, märkningar eller fråga släktingen om hur föremålet kom till familjen.

När du har ett ord att söka på kan du enkelt gå in i Barnebys prisbank för att ta reda på vad samma, eller åtminstone liknande, föremål har gått för på auktion.

En Omega Speedmaster 2915-1 från 1958 som ägarens son hittades i en ask på vinden, helt ovetande om klockans värde. Klockan såldes på auktion för 2,5 miljoner kronor. Här kan du läsa mer om sensationella vindsfynd!
En Omega Speedmaster 2915-1 från 1958 som ägarens son hittades i en ask på vinden, helt ovetande om klockans värde. Klockan såldes på auktion för 2,5 miljoner kronor. Här kan du läsa mer om sensationella vindsfynd!

Nu har du kommit ganska långt och kanske fått dig en idé om ditt föremåls värde. Men en egen bedömning kan fortfarande vara vansklig då detaljer och framför allt, äkthet, är av största betydelse vid en värdering.

Vänd dig till experterna! För att slippa ta dig till ett auktionshus, eller invänta nästa inspelningsperiod av Antikrundan, kan du enkelt skicka in bilder och beskrivning av ditt föremål till Barnebys värderingstjänst för att inom 48 timmar få svar.

Här kan du läsa mer om hur en gratis värderingstjänst fungerar!

Det är dags att rensa ut det gamla, finna den inre ron och kanske hitta en skatt bland bråtet!