Medan vissa konstnärer har fått kämpa hårt för att skildra kroppens rörelser på ett naturligt sätt tycks andra göra det med lätthet och lyckas fånga rörelsen för evigt i sina verk. Inom tvådimensionell konst finns exempelvis La ronde des saisons målad av Nicolas Poussin, Paul Gauguins La Danse Du Feu liksom Antoine Watteaus Danse Paysanne. Men inte bara målare har lyckats med konststycket att fånga ögonblickets rörelse – även skulptörer har visat sig framgångsrika.

Några som visat sig särskilt skickliga på att skildra rörelse, och då särskilt dansens rytmiska förflyttningar, är Dimitri Chiparus, Claire Colinet och Edgar Degas, som alla under 1900-talets slut dedikerade sitt konstnärskap till den sjätte konstformen – dansen. Det är dessa verk som står i centrum för HVMC:s kommande auktion i maj.

Demetre (Dimitri) Chiparus var en rumänsk konstnär som ägnade stor uppmärksamhet till dansen, och ofta skildrade dansare i rörelse i sina verk. Med den franska teatern och den Ryska Baletten som största inspirationskällor är hans verk utmärkta exempel på Art Deco.

Chiparus var framförallt känd för sin skicklighet i kryselefanti, en teknik där brons och elfenben kombinerades. Under 1920-talet, då berättelser om utgrävningen av Tutankhamons grav i Egypten spred sig som en löpeld över världen väckte det egyptiska formspråket stor beundran i Chiparus – något som är tydligt i vissa av hans verk.

Semiramis, av Chiparus skildrad i en graciös kroppsställning som för tankarna till orientalisk dans, är en mytologisk drottning inom den hellenistiska traditionen och kopplades samman med Babylons hängande trädgårdar. Efter att ha övergivits Semiramis av sin mor som nyfödd och uppfostrades Semiramis istället av duvor och enligt legenden var det hon som anlade världens sjunde underverk, det vill säga Babylons trädgårdar. Chiparus skulptur är tillverkad i kryselefanti och patinerad med guld, fäst på en marmorbas.

Två andra verk av Chiparus kommer att auktioneras ut av HVMC den 4 maj, nämligen La Prêtresse och Línnocence.

La danseuse d’Ankara, Ankaras dans, är en slående skulptur signerad Claire Colinet, som hade ett formspråk som liknade Chiparus. Colinet var en fransk konstnär baserad i Paris, som arbetade under 1900-talets första hälft. Hon är främst känd för sina verk där exotiska dansare utgör motivet och hennes skulpturer var mycket eftertraktade under Art Deco-eran. Hennes modeller utgjordes av jonglerare, dansare och kabaréartist, vilka hon skildrade med dramatisk intensitet.

Hennes figurer har fångats i utstuderade rörelser och tycks, likt La danseuse d’Ankara, ha frysts till is mitt i komplicerade koreografier. Bland hennes mest uppskattade verk är de tillverkade i kryselefanti och dräkternas drapering i hennes verk är bevis på stor skicklighet och materialförståelse.

Louis Sosson var, som verket Les pas de Danse vittnar om, särskilt skicklig med elfenben. Den franska konstnären verkade mellan år 1905 – 1930 och fokuserade just på att fånga rörelse där dans och sport var återkommande motiv. Utöver sina många balettdansöser är han känd för sina skidåkare, skridskodansare och hockeyspelare.

Låt oss avsluta med två skulpturer av Edgar Degas – en konstnär vars förkärlek för dansens värld är välkänd. Degas hittade sina motiv under repetitioner, under de ögonblick då energin och koncentrationen bakom scenen på Parisoperan var som allra mest intensiv. Degas både målade och skulpterade dansarna och visade om och om igen prov på sin skicklighet.

Dessutom ställde Degas formspråk frågan om impressionistisk skulptur på sin spets, och hans bronsverk hade stor inverkan på hans samtidskollegor. Degas skulpturer agerade ofta underlag till kommande målningar, eftersom det tredimensionella verket tillät Degas att fixera rörelsen och undersöka dansens innersta väsen.

HVMC:s auktion bjuder på en rik blandning av modernt måleri och skulptur. Andra konstnärer som finns representerade på auktionen den 4 maj är François Pompon, Mahmoud Moukhtar och Camille Claudel.

Här hittar du HVMC:s katalog.