Lucka 13 - "Kungens gåva"

Barnebys julkalender fortsätter att lotta ut intressanta böcker. I lucka 13 hittar vi "Kungens gåva - Gustaf VI Adolfs gåva till svenska folket".

Lucka 13 - "Kungens gåva"

Vid sin död 1973 donerade kung Gustaf VI Adolf sin samling av utsökta östasiatiska föremål till den svenska staten. Samlingen har sedan dess varit en grundsten i Östasiatiska Museets utställning. Kungens samling är också en av anledningarna till att museet lockar besökare både från Sverige och utomlands. För att fira muséets 50-årsjubeluem år 2013 öppnade Världskulturmuseerna sina magasin. Ovanliga lackarbeten och andra konstverk som annars inte ingår i den permanenta utställningen på grund av deras skörhet plockades fram. Utställningen slutade den 2 februari i år men för er som missade den finns nu chansen att vinna utställningskatalogen. Katalogen består av 202 sidor med bland annat bilder ifrån utställningen, historiska fotografier och berättande texter.

VAS, porslin, Kanton, Kina. Bild: Göteborgs Auktionsverk.
VAS, porslin, Kanton, Kina. Bild: Göteborgs Auktionsverk.

Vill ni veta mer om kung Gustaf VI Adolfs fantastiska samling? Ta då chansen att vinna "Kungens gåva - Gustaf VI Adolfs gåva till svenska folket" genom att svara rätt på frågan:

På Barnebys hittar man orientalisk keramik och konsthantverk. Bland annat denna kinesiska vas som auktioneras ut hos Göteborgs Auktionsverk. Vilket århundrade kommer vasen ifrån?

Skicka svaret till tavling@barnebys.com senast den 16 december.