Kanske känns långa och mörka vinterdagar fortfarande långt borta. Men snart kommer kvällsbad bytas ut mot mysiga hemmakvällar i soffan med en god bok eller spännande serie. Därför är det dags att investera i din belysning. Vi upplyser om de vackraste ljuskällorna auktionshusen har att erbjuda just nu.

Formstad

Josef Frank är ett av de flitigaste använda sökorden hos oss på Barnebys. Inte konstigt efter hans enorma produktion av tyger, möbler, mönster och belysning. För den som tröttnat på ‘Vänskapsknuten’ har Formstad en annan mässingskandelaber i samma anda - med sex ljuspipor i stället för knutens tre. Större ljuskälla - större intryck.

Karlstad-Hammarö

Bukowskis

Jakobsson var en svensk inredningsarkitekt och möbelformgivare. Efter sin arkitektexamen i Göteborg fick denna gotlandsson anställning som industridesigner på General Motors. Han arbetade även som assistent år Carl Malmsten innan han år 1951 grundade belysningsföretag i eget namn.

Stockholms Auktionsverk

Lutar man mer åt det klassiska hållet kan vi rekommendera lampfoten ‘Argenta’ i grön glasyr och blomsterdekor i silver. Foten är skapad av Wilhelm Kåge för Gustavsberg där han var konstnärlig ledare mellan åren 1917 och 1949. Stengodsserien ‘Argenta’, producerad mellan 1930- och 1970-talet, är en av Gustavsbergs största succéer.

Göteborgs Auktionsverk

Sveriges framsida bjuder på en hel del klassiska bordslampor. Som denna fina ljuskälla med plåtskärm bemålad i en vacker skogsgrön färg. Lampan har mässingsdetaljer och är från 1900-talets första hälft.

Den orangefärgade modellen kallas för Strindbergslampa. Modellen utvecklades ursprungligen under 1900-talets första årtionde mitt under brinnande nationalromantik. Lamporna tillverkades i järn istället för mässing och dess rustika utformning bar spår av tidigare svensk stilhistoria. Modellen fick sitt namn av en tidigare ägare på Karlskrona Lampfabrik, Björn-Orvar Skantze, som såg en liknande lampa på en Strindbergutställning på Nordiska Museet. Lätt ironiskt då Strindberg själv nog skrev de flesta av sina alster under fotogenlampans ljus.

Den tredje färgklicken är en lampfot skapad av Gunnar Nylund. Under 1930-talet rekryteras Nylund som konstnärlig ledare för keramikgiganten Rörstrand. Hans kreation ‘Chamotte’ dyker upp på Barnebys titt som tätt - men då oftast som vas. Mer sällan ser vi den som lampfot, men den blir inte desto mindre vacker för det.

Komplettera med en vacker lampskärm för ordentlig mysstämning.

Utforska Barnebys för mer lysande design!