TEFAF

Det är svårt att skriva en guide om Maastricht utan att först och främst nämna TEFAF (The European Fine Art Fair). Det är världens främsta mässa för konst, antikviteter och design och har sedan 1988 varit ett givet resmål för konstsamlare, kuratorer, experter, antikhandlare och konstintresserade. TEFAF i Maastricht är som ett museum med allt från förhistoriska kinesiska vaser till romerska mynt, flamländskt stillebenmåleri, designmöbler och samtida konst. Under mässan går flygen i skytteltrafik till Maastricht, där vissa stannar i flera dagar medan andra bara är där över dagen. Under 2014 flögs 375 privatflygplan till mässan, vilket innebär ca 47 flygplan per dag och då pratar vi enbart chartrade privatjets.

Årets mässa går av stapeln den 13-22 mars och visar det bästa inom konst, design och antikviteter från 275 framstående gallerier och handlare från 20 länder. I samarbete med TEFAF ger Barnebys er chansen att vinna två biljetter samt katalogen till mässan. Tävla här!

 

KULTUR

Maastricht långa historia har gett upphov till att staden idag har nästan 1 700 nationella kulturarvsplatser.  Stadens siluett kännetecknas av de många tinar och torn som reser sig från alla kyrkor och i många hundra år var staden en plats dit pilgrimer vallfärdade för att se Vårfrukyrkan och S:t Servatius kyrka. Sankt Servatius själv var enligt legenden Maastrichts första biskop och på det ställe han begravdes, byggdes till en början ett litet kapell som allt efter åren växte till den storslagna basilika det är idag. Kyrkan äger en rik samling av medeltida skulpturer och reliefer som finns att titta på.

På niohundratalet rymde Maastrich ett miniatyrfurstedöme vid namn Thorn. Den styrdes av en abbedissa och ett 20-tal adelsdamer som alla var nunnor och de hade sin egen lagstiftning och valuta. Thorn kännetecknas framförallt av klostret, kullerstensgatorna och de vita husen, som på 1800-talet målades med kalk av befolkningen i ett försök att lura de fransmän som under denna tid begärde in skatt baserat på husets utseende.

Något som värt ett besök under din tid i Maastricht är den labyrint som går att finna under staden i och med den kalkstensutvinning som pågått under århundraden. I St Pieters grottor, som det idag kallas, finns spår av de arbetare som jobbade med kalkstensutvinningen men även av flera konstnärer som lämnat spår i form av texter och inristade målningar Det är ett annorlunda men väl värt besök.

 

MUSEUM

Maastricht viktigaste museum är Bonnefantenmuseet, unikt för sin breda blandning av konst och konstföremål från 1200-talet fram till 1600-talet samt för sin moderna och samtida konst. Museet ligger på en gammal industritomt vid floden Maas och är skapad av den italienska arkitekten Aldo Rossis. Många besökare kommer även för att ta del av det arkitektoniska uttryck som kommit att bli synonymt med byggnadens ljusinsläpp och rymd. Just nu visas en utställning med drygt 40 samtida konstverk av konstnärer som Bob Eikelboom, Grayson Perry och Michael Dean samt en utställning där nederländska konstnärer från 1500-1600-talet, däribland Pieter Coecke van Aelst, Ambrosius Francken och Pieter Brueghel, som alla har tolkat religösa motiv.

Maastricht är en kulturell stad som blomstrade av kreativitet och hantverksskicklighet för 500 år sedan. Museum aan het Vrijthof ligger i den arkitektoniskt unika byggnaden Spaans Gouvernement och i den permanenta utställningen "500 år Made in Maastricht" kan man ta del av möbler, glas, äldre pistoler och silverföremål från denna tid. Allt visas i tidstypiska rum eller genom videoprojektioner.

Ett annat av Maastrichts museum är Marres - House for Contemporary Culture, som även kommit att bli ett populärt tillhåll för många av stadens invånare. Sedan 1998 har de presenterat visuell konst genom utställningar, föreläsningar, publikationer och uppträdanden. Kort och gott ligger ett stort fokus på att presentera konstformen i sin vidaste mening. Marres Books och Marres Kitchen är delar av museet och det förstnämnda erbjuder en utvald samling av böcker och fotografier. Marres Kitchen ger besökarna möjlighet att njuta av en härlig lunch och är en av de populäraste restaurangerna i Maastricht.

 

MARKNAD

Varje vecka äger flera olika marknader rum, med olika inriktningar och utbud. Vanligt är att marknaderna inte bara erbjuder försäljning av olika slag utan även bjuder på musik från stadens lokala band. Marknaderna i Maastricht är därför ett trevligt sätt att ta del av stadens kultur på.

På Stationstraat hittar man varje lördag en marknad med antikviteter och kuriosa. Marknaden är en blandning av seriös antikmarknad och loppmarknad med kuriosa i alla olika kategorier. Helt klart en höjdpunkt för dig som gillar antikviteter. Marknaden håller öppet mellan 10-14. Har du tid, kan vi även rekommendera att du tar dig till Tongeren Flea market som ligger cirka 3-4 mil utanför Maastricht (ja, egentligen i Belgien). Här finns det upp till 350 olika utställare och även ett 40-tal antikaffärer som visar upp sina bästa objekt och varor. Marknaden är i särklass en av de största i området när det kommer till just konst och antikviteter.

För den matintresserade rekommenderas ett besök till Wycker Burgstraat. De håller öppet varje torsdag och säljer organisk mat i form av grönsaker, frukt, kött och bröd. På torget Markt finns också en marknad som pågår mellan 8-13 varje onsdag. Här kan man hitta det mesta från blommor till bakverk, lokalproducerade säsongsanpassade råvaror men även kläder. Ett måste när du är i Maastricht är att prova den holländska specialiteten stroopwafel. Det är ungefär en våffla som vikts dubbel och har en sirapsfyllning. Denna specialitet går att hitta lite överallt på de olika marknaderna.

 

SHOPPING & VINTAGE

Maastricht har nästintill allt när det kommer till shopping. Den vackra staden kan erbjuda allt ifrån lyxbutiker och större internationella kedjor till små boutiquer belägna i romantiska gränder och autentisk burgundisk shopping.

De flesta butiker och gator utgår ifrån torget Vrijthof. Här ifrån når du bland annat gatan Grote Staat som är en av de största shoppinggatorna i staden. I närheten finner du även bokhandeln Selexyz Dominicanen belägen i den tidigare Dominican Church, som med sin fantastiska interiör anses vara världens vackraste bokhandel. Här inne kan ni enkelt tappa bort tiden när ni strosar runt bland alla hyllor med böcker och samtidigt betraktar arkitekturen och inredningen.

På den lilla gatan Heggenstraat finns de "trendigaste" butikerna i Maastricht med ett bra utbud av vintage. Butiken Retro en chic erbjuder vintagekläder till kvinnor. Traders pop är också en vintagebutik som säljer allt från kläder till böcker. Området som kallas Wyck är det lätt att bli förälskad i. Här hittar ni allt ifrån trendiga inredningsbutiker till antikviteter och konstgallerier. I Jerkerwartier, som är ett något modernare område än Wyck, finner ni också flertalet antikaffärer och en hel del studios för lokala konstnärer. Bara att strosa runt i de mysiga kvarteren är en upplevelse i sig.

 

RESTAURANG

Maastricht är känt för att vara en av de bästa kulinära städerna i Nederländerna och rymmer vinodlingar som anlades redan under Romarriket. Vinodlingarna på ligger på kullar precis utanför staden och inbjuder till rundvandringar och vinprovning av viner som Pinot Noir, Riesling och Müller-Thurgau. Maastricht stad har många fantastiska restauranger att dinera på och det finns allt ifrån högklassiga- till enklare restauranger.

Chateau Neercanne erbjuder sina besökare ett minne för livet. Här är det inte bara maten som är fantastisk, restaurangen som innehar en stjärna i Michelinguiden, är belägen på ett slott i Jekerdalen något söder om Maastricht. Här finns det även möjlighet att ta en tur i deras vinkällare i kalkstensgrottorna belägna på området.

Restaurangen Au coin des bons enfants, serverar enbart rätter som är gjorda på helt färska råvaror. Den är belägen i de kvarter av Maastricht som är mest autentiska och är ett perfekt ställe att spendera en kväll på. En mer klassisk nederländsk restaurang, som bland annat erbjuder olika grytor, stekar och färsk fisk i en egen tappning är Sjieke. Restaurangen är ett mysigt krypin med härlig atmosfär och ni hittar den på St Pieterstraat 13. 

 

CAFÉ & BAR

Utelivet är Maastricht består framförallt av caféer och barer, nattklubbar är inte lika förekommande. Ofta möts man av en mix av ett café, en pub och en terass i ett och detta resulterar i mysiga ställen att avnjuta antingen en kaffe eller ett glas vin på. Om du besöker In de Moriaan kan du även skryta med att ha besökt Nederländernas minsta café. Trots caféets storlek, har de både en utomhusterass och en inglasad terass från vilken du har utsikt över torget Op de Thermen. 

I Wyck finns en hel del caféer och ett som är väldigt populärt är Café Zondag. Dit kan man gå för alla dagens mål, frukost, lunch och middag serveras här. Det ligger som nämnt i trendiga Wyck-området och är välbesökt av både lokala konstnärer och hipsters samt studenter. Ett annat café som kan vara värt ett besök är Take five, som ligger mitt i stadens centrum. Vad som främst utmärker kafét är att all inredning är svart, såväl väggar som golv. På kvällstid är det även, bland de unga invånarna, en populär bar som serverar cocktails till mycket bra priser! Kom bara ihåg att ta med dig kontanter - Take five tar nämligen inte kort.

Maastricht är en av Hollands bartätaste områden och i nästan varje hörn hittar du ställen lämpliga att ta ett glas på. Ett trevligt ställe att besöka är Bar rock. I fönstren hänger LP-skivor och stämningen och atmosfären är som nederländarna generellt är, "laid back".

En av de nattklubbar som finns i Maastricht är De Alla. Här kommer du framförallt höra musik från aktuella topplistor spelad av en DJ. Stället har öppet till 06 varje dag och erbjuder tre olika barer och även en "food corner", för den som blir hungrig framåt småtimmarna. Gillar du öl är Take one stället att gå till. Det är en liten 1930-tals taverna som erbjuder över 100 olika ölsorter. Ägarna är väldigt kunniga och hjälper gärna till att hitta den perfekta ölen för just din smak.

 

HOTELL

Ett av de mest spektakulära hotellen i Maastricht måste vara The Kruisherenhotel. Hotellet är beläget i en kyrka och redan vid den vetskapen förstår man att hotellet är något utöver det vanliga. Hotellet ligger mitt i den vackra stadskärnan av Maastricht och är otroligt vackert med sin tunnelentré gjord i koppar. Att bo på detta hotell är verkligen en upplevelse, så får du chansen - ta den!

Haas op het Vrijthof är ett slags modernt guesthouse, om än ett väldigt lyxigt sådant! Bor du i en svit har du även eget kök där din frukost serveras. Det märks att det ligger mycket tanke bakom alla detaljer och är du inredningsintresserad kommer du definitivt att trivas. Klassiker som Eames Ottoman-fåtölj och nyare design från exempelvis HAY blandas upp på ett, för ögat, fantastiskt sätt. Beläget mitt vid det centrala torget i staden kan det heller inte ha ett bättre läge.

I Wyck ligger det familjedrivna The Beaumont hotel. Den engelska arkitekten David Chipperfield har varit med och skapat interiören till detta hotell. Inredningen är modern samtidigt som fastighetens historia är välbevarad och många tidstypiska detaljer finns kvar och är ett mycket bra alternativ för boende när du är på besök Maastricht. Hotellet har även en högt rankad restaurang.

 

MISSA INTE... Marres! Vi har redan nämnt stället (ett flertal gånger) men det är numera stadens kulturcentrum och genom att de har både restaurang, konstutställningar och bokaffär samt under sommartid en fantastisk omgivning, är det något av ett måste när du besöker Maastricht.

 

Kontaktuppgifter till samtliga ställen i denna guide hittar ni här!