Den 15 April 2012 var 100-årsdagen för den tragiska historia då RMS Titanic sjönk. Katastrofen är än idag inte bortglömd och filmen med samma namn som fartyget, regisserad av James Cameron, är lika populär som när den hade premiär 1997.

Urmakaren Romain Jerome (RJ Watches) skapade i och med 100-årsdagen en väldigt speciell serie klockor för att hedra minnet av katastrofen. Klockorna ur serier Titanic DNA var delvis gjorda av metal från Titanics vrak. Delarna som smältes in i rostfritt stål gav klockorna ett äldre utseende.

Kollektionen bestod av flera olika modeller varav varje gjordes i endast 100 upplagor med priser på upp till 14 000 CHF. Catawiki auktionerade nyligen ut ett Titanic-ur för 4000 euro.

För att göra ett ur med delar från Titanic måste materialet givetvis finnas tillgängligt. Detta gjordes möjligt då dykningar till vraket inte är någon ovanlighet längre. Privatpersoner kan dyka ner i äventyrets värld i utbyte mot en ansenlig summa.

År 1985 gjorde undervattensupptäckarna Robert Ballard och Jean-Louis Michel en tur ner på 3803 meter till vraket på Atlantens botten. Följande år ägde den första bemannade dykningen rum med en specialbyggd ubåt. Sedan dess har flera artefakter fraktats upp till ytan igen för att ställas ut på museum eller auktioneras ut. År 2008 auktionerades ett fickur ut som tillhört styrman Edmund Stone som dött vid fartygets undergång. Uret såldes för 130 000 euro och blev då det dyraste föremålet från Titanic som auktionerats ut.

blog (24) blog (24)

Självklart var klockor inget ovanligt på fartyget Titanic. Både personal och passagerare, speciellt de i första klass, bar fickur då armbandsur fortfarande tillhörde undantaget år 1912.

Många av hytterna på skeppet hade bords- eller väggur. Den mest kända klockan från Titanic är utan tvivel den som hänger över trapporna i första klass. Rakt under den stora glaskupan, inhyst i en träpanel med Art Nouveau-motiv, visade den stora klockan tiden för alla passagerare.

blog (25) blog (25)

Förutom felkonstruktioner och bristande säkerhetsutrustning var det tiden man kämpade emot när Titanic sjönk under natten mellan den 14 och 15 April 1912. Bara 30 sekunder hade gått från det att man upptäckt isberget och det att man kolliderade. Därefter hade människorna ombord på båten endast två timmar och 40 minuter på sig för att ta sig till säkerhet i de få livbåtarna som fanns.

Om du skulle vilja dyka ner i de ovan nämna äventyret och se vraket på havsbotten, vilket kostar ungefär 100 000 dollar, är det dags att skynda på. Forskare tror att vraket kommer vara helt förstört inom 20 år på grund av metallförtärande bakteria.

Flera spännande historier finns bland Catawikis tusentals föremål som auktioneras ut varje vecka. Upptäck mer här!

Eller kanske äger du ett spännande föremål som du själv skulle vilja sälja? Här kan du läsa om hur enkelt det går till.