Om vi börjar med föremålen med den mest makalösa proveniensen, så finns det inte mindre än tre föremål från Jacob de la Gardies palats Makalös på auktion just nu.

Jacob de la Gardies palatset Makalös vid Strömmen i Stockholm. Foto: Wikipedia Jacob de la Gardies palatset Makalös vid Strömmen i Stockholm. Foto: Wikipedia

Den enormt pampiga byggnaden växte upp som ett fantasibygge ur jorden vid Kungsträdgården i Stockholm, på första parkett med utsikt mot Stockholms Slott.

Jacob de la Gardie, som ursprungligen kom från Tallin, hade tack vare en förträfflig karriär inom det militära skaffat sig en ställning i den unga nationalstaten Sverige.

Palats_Makalös_Christler_1640 Palats_Makalös_Christler_1640

Det rikt smyckade husets fasader utfärdades av bildhuggare från Tyskland, däribland Didrik Blume och Markus Hebel. Man vet att de två tillsammans utförde bland annat den typen av lejonmaskaron i sandsten som säljs hos Uppsala Auktionskammare.

Balusterdockan i skulpterad sandsten från palatset Makalös är utförd under 1600-talets första hälft, av stenhuggare Markus Hebel och hans verkstad mellan 1635‑1641. Utropet hos Uppsala Auktionskammare är 20-25 000 kronor Balusterdockan i skulpterad sandsten från palatset Makalös är utförd under 1600-talets första hälft, av stenhuggare Markus Hebel och hans verkstad mellan 1635‑1641. Utropet hos Uppsala Auktionskammare är 20-25 000 kronor

Balusterdockan kan dock med säkerhet sägas vara utförd av Markus Hebel och hans verkstad då leveranserna av dessa finns belagda.

Under Gustav III:s tid bestämdes att det gamla adelspalatset skulle bli teater och fick namnet Nya Dramatiska Teatern men invigdes först 1793, året efter kungens död.

Palats Makalös efter branden Palats Makalös efter branden

Dessvärre började palats Makalös brinna under en förställning 1825, och huset gick inte att rädda, varför föremålen från palatset är ytterst sällsynta på auktion.

Målningen "I Montcourt" är signerad Carl Larsson och daterad 1884. Målningen är utförd i akvarell med täckvitt och sålde senast på auktion 1986 Målningen "I Montcourt" är signerad Carl Larsson och daterad 1884. Målningen är utförd i akvarell med täckvitt och sålde senast på auktion 1986

Marknadsledande Bukowskis radar upp inte inte mindre än sju målningar av Carl Larsson på en och samma auktion, men ändå är det ett litet porträtt som är auktionens mest spännande målning.

Drs. Sabine Craft-Giepmans, expert på porträtt på RKD i Haag, som Bukowskis anlitat,  anser att konstnären sannolikt kommer från Norden och är målad redan kring år 1620. Utropet är 250 000-300 000 kronor.

[youtube id="Z6dDzt9iI8Y"]

Annars är en av de vackraste möblerna den här säsongen Jöns Efverbergs mästerstyckefrån 1775, som ropas ut 200-250 000 kronor hos Bukowskis

 

Målningen av florentinske konstnären Giovanni Biliverti är ett riktigt blickfång. Motivet, blicken och de vackra och färgstarka kläderna möter betraktaren och skänker dynamik åt ett helt rum.

Målningen har en gång i tiden tillhört konsthandlaren och samlaren Ermanno Lucinis samling, och utrop är 300-400 000 kronor hos Stockholms Auktionsverk. Med andra ord inte mer än en sämre Liljeforsmålning...

En härlig blandning av några av Uppsala Auktionskammares moderna toppnummer från auktionen nästa vecka En härlig blandning av några av Uppsala Auktionskammares moderna toppnummer från auktionen nästa vecka

Den nya tidens efterfrågan av modern konst och design före äldre har de senaste åren fått allt fler auktionshus att blanda kategorier, stilar och tidsepoker på kvalitetsauktionerna.

Skulpturen "Piccolo cavallo filiforme" av Marino Marini Skulpturen "Piccolo cavallo filiforme" av Marino Marini

Hos Bukowskis ropas en "spänstig" skulptur ut, av den italienska skulptören Marino Marini. Skulpturen från 1951 ropas ut för 1,5-1,8 miljoner kronor. Vilket kan jämföras med en skulptur från samma år av samme konstnär som ropas ut på Sotheby´s i Milano just nu för 180 000-250 000 euro.

Ett av toppnumren är den rysk-franske konstnären Serge Poliakoff oljemålning "Composition abstraite" från 1967. Målningen har hängt i en svensk privatsamling efter att den köptes av Bertil Nordenhake, Galerie Nordenhake, Broby. Utropet hos Uppsala Auktionskammare är 1,8-2 miljoner kronor Ett av toppnumren är den rysk-franske konstnären Serge Poliakoff oljemålning "Composition abstraite" från 1967. Målningen har hängt i en svensk privatsamling efter att den köptes av Bertil Nordenhake, Galerie Nordenhake, Broby. Utropet hos Uppsala Auktionskammare är 1,8-2 miljoner kronor

Till de moderna mästerverken som ropas ut återfinns flera mästerverk från Uppsala Auktionskammare. Vilka du kan läsa mer om här!

Sammantaget finns något för alla, även om vi både kommer att bjudas på överraskningar och återrop nästa vecka!