Ett porträtt som Lucian Freud påstod att han inte hade målat bevisades av experter vara ett äkta verk av konstnären i ett avsnitt av BBC:s program Fake or Fortune.

Anledningen till att Freud förnekade porträttet ska ha varit att han var ovän med ägaren till målningen, konstnären Denis Wirth-Miller. Wirth-Miller gav målningen till den nuvarande ägaren Jon Turner med orden "Jag vill att du säljer den här tavlan inför så stor publik som möjligt. Jag vill att du ska förnedra Lucian Freud." Turner har i åratal försökt få porträttet tillskrivet Freud, som ända fram till sin död 2011 förnekade att det skulle vara hans verk.

Det var när Freud och Wirth-Miller studerade tillsammans vid East Anglian School of Painting and Drawing som Wirth-Miller kom över målningen. Porträttet fastslogs redan 1985 av Christie's som ett verk av Freud, men konstnären vägrade erkänna att det var hans.

I BBC:s undersökning kom det fram att Freud under ett samtal med sin advokat hade sagt att han hade börjat måla porträttet, men att det hade avslutats av en annan konstnär och att han därför inte kunde göra anspråk på det. Men efter att experter analyserat tekniken och materialet i porträttet drogs slutsatsen att det bara skapats av en enda hand - Lucian Freuds egen.

Porträttet tros ha målats 1939 och har nu värderats till 3,4 miljoner kronor.