I auktionen med en katalog bestående av fler än 1000 föremål finns både utsökta konstverk och antikviteter, av vilka många är av museal kvalitet. Vi hade gärna presenterat alla objekten, men vi måste dra en gräns någonstans och har därför begränsat oss till tolv föremål. Det finns dock möjlighet att gå på visning - visningen äger rum mellan den 12 till 14 och den 16 till 17 november på auktionshuset i Neumarkt i Köln. Mellan den 8 och 9 november kommer ett urval ur auktionen att visas i München.

17 november, 16.30 - Smycken, askar och miniatyrporträtt

Smyckesauktionen innehåller föremål från ett tidspann på mer än 3000 år: från skarabéer från det antika Egypten och antika ädelstenar, till smycken i art nouveau till modernare accessoarer. De två föremål som vi valt ut tillverkades någon gång kring 1900, med den för art nouveaun typiska dekoren av blomblad. Den mellersta delen av halsbandet är format som en lagerkrans och kan bäras som en tiara. Totalt är halsbandet dekorerat med diamanter med en vikt på cirka 25 ct, inklusive den stora diamantens vikt på 1,25 ct.

Hänget här nedan kombinerar gulguld med blågrön pärlemor på ett väldigt vackert sätt. För att förstärka den maritima känslan har hänget fått en fint urmejslad sjöhäst och vattenväxter som dekor.

 

18 november, 10.30, 14.00 och 17.00 (utvalda verk) - Konsthantverk

Auktionen med konsthantverk innehåller mycket intressanta föremål i glas, silver, porslin och keramik, men också möbler, klockor och mattor. Den vackra byrån ovan tillverkades av den skickliga hantverkaren Nicolas Sageot (1666-1731) i Paris. Typiskt för Sageot är hans genomarbetade inläggningar, som Charles André Boulle vid den tiden just hade fört till modet.

Här kommer två föremål ur Lempert "silverskåp". Först tar vi en titt på en terrin med ett tillhörande fat, gjort av silversmeden Christian von Hausen från Gdansk. Både terrinen och fatet är dekorerade med akantusblad. Terrinen har därtill dekor av vinblad och vindruvor.

Vårt tredje utvalda föremål tar oss från Gdansk och över Baltiska havet till Ryssland. Här fick Peter Carl Fabergé ett rykte om sig som en fantastisk juvelerare och silversmed, ett rykte som lever kvar än idag. Den här uppsättningen silverbestick från Fabergéhuset i Moskva med tillhörande schatull består av 197 delar. Uppsättningen är graverade med monogrammet "HZ".

19 november, 11.00  - Gamla mästare

Den här auktionen innehåller målningar, teckningar och skulpturer av gamla mästare. En som tveklöst var en mästare var Jan Brughel den äldre. På den här lilla kopparplattan har han skapat ett landskap med starka färger och ett enormt djup. Det står väderkvarnar bakom väderkvarnar, i en modell som främst användes i Frankrike och Belgien, Jan Brueghels hemland.

Den här målningen föreställande en liten stad har skapats med stor precision och med ett atmosfäriskt djup av den nederländska målaren Jan van der Heyden. Van der Heyrden var en av de första att måla stadsvyer och också en av de mest betydelsefulla målarna inom genren. Utöver det ägnade han sig åt landskapsmålning och stilleben.

Två av målningarna har både himmelska och jordiska motiv. Målningen ovan föreställer Jungfru Maria och barnet, och har tillskrivits den nederländske målaren Juan de Flandes. Konstnärens riktiga namn är dock inte känt, men vi vet att han huvudsakligen arbetade som hovmålare åt Isabella I av Kastilien. Han ägnade sig främst åt porträttmålning av Spaniens kungafamilj och bibliska scener. I bakgrunden ser vi hur Johannes Döparen döper Jesus, med Den Helige Ande som uppenbarar sig ovan dem i form av en duva.

Nedan ser vi ett stilleben av Floris van Schooten. Att målningen föreställer en överklassfamiljs middagsbord syns bland annat på den utsökta maten samt på porslinstallrikarna, tennet och glaset. Den här typen av stilleben kallades för "Banketje" i Nederländerna. Van Schooten var en av konstnärerna som gjorde genren populär i Haarlem.

19 november, 14.00 - 1800-tals målningar och teckningar

 

 

Auktionsveckan avslutas med verk från 1800-talskonstnärer. Först ser vi en vy över Neapelbukten av den tyske konstnären Ludwig Richter. Den gjordes 1830 efter en resa till Italien som tagit Richter tillsammans med flera andra unga konstnärer till Neapels kust.

Det följande sommarlandskapet av Corot tycks vid första anblicken vara grått och mörkt. Men vid en närmare titt, vilket konstnären uttryckligen önskade, blir ljuset och de starka färgerna i målningen tydliga och den vaga atmosfären suddas ut, vilket var typiskt för Corots sena verk.

 

Den här något annorlunda vyn över Venedig skapades av målaren Friedrich Nerly som föddes i Erfurt. Nerly bodde i Venedig från 1837 och staden var nästan alltid motiv i hans verk. Den här målningen visar Venedig i morgonsolen under en isig vinterdag. Verket skapades troligen efter 1854, med tanke på att det verkar föreställe utsikten från Accademia Bridge, som färdigställdes samma år.

Auktionerna hos Lempertz erbjuder stora möjligheter till delaktighet i auktionerna. Du kan delta direkt i budgivningen i auktionssalen, via telefon eller via onlinebudgivning.

Du hittar fler fantastiska föremål från Lempertz hos Barnebys.