En 21-årig man greps och häktades i onsdags misstänkt för inblandning i den så kallade domkyrkokuppen i Stängnäs i somras.

Kuppen ägde rum i juli i sommar då delar av Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier stals från Strängnäs domkyrka. De kungliga begravningsregalierna som båda är av historiskt och ekonomiskt värda har fortfarande inte återfunnits.

Guldkronorna och riksäpplet som stals i och med domkyrkokuppen i juli. Foto: Göran Schmidt, Livrustkammaren Guldkronorna och riksäpplet som stals i och med domkyrkokuppen i juli. Foto: Göran Schmidt, Livrustkammaren

Mannen, som kommer från Stockholm, nekar till brott och åtal måste väckas senast den 28 september.

Begravningsregalierna från kung Karl IX och drottning Kristina den äldre är från 1611 och förvarades i en monter i kykrkan. De föremål som stals var två guldkronor och ett riksäpple från 1611 och har ett ovärderligt värde enligt kykan.

– De har ett stort värde i sin historia och det är en del av vårt gemensamma kulturarv. Så den här stölden är i första hand inte en stöld mot kyrkan utan det är en stöld mot det svenska samhället, säger Christofer Lundgren, domprost vid Strängnäs domkyrka.