Ingvar Kamprad har haft en enorm betydelse för det svenska folkhemmet, och lyckades bättre än någon annan med att genomföra de tankar och värderingar som Bauhus och funktionalismen förmedlade under 1920-30-talet. Det är få svenska hem som inte äger ett föremål från IKEA.

Barnebys delar Kamprads vision

Ingvar Kamprad är Sveriges största entreprenör genom tiderna. Under sju decennier har han byggt upp ett av världens mest lönsamma företag med mer än 140 000 anställda i 50 länder baserad på en vision om att alla människor ska ha råd att bo fint.

På samma sätt som IKEA:s grundare demokratiserade en hel bransch i sin strävan att möblera det svenska folkhemmet, är Barnebys ambition att göra detsamma. Liksom Ingvar Kamprad revolutionerat möbelindustrin har den svenska aktören Barnebys revolutionerat auktionsmarknaden.

I en värld där vår tidigare slit och släng-mentatilitet fått långtgående konsekvenser måste vi konsumenter ändra köpbeteende och sätta kvalitet framför kvantitet.

Vår vision är egentligen densamma som Kamprads, vi vill möblera Sverige och det ska vara snyggt utan att vara dyrt. Skillnaden är att vi vill göra det genom kvalitet och redan använda föremål, för att spara både pengar och naturens resurser.

Ikeas 1700-tal mest sökt

På Barnebys, världens största söksajt för konst, design, antikviteter och samlarföremål, är det den 1700-tals serie som IKEA producerade på 1990-talet som är mest eftersökt. Serien bestod av kopior av svenska möbelmodeller som stod på svenska slott och herresäten under 1700-talet, och som tillverkades enligt gamla hantverkstraditioner, vilket gör att kvaliteten är betydligt högre än de flesta andra möbler i IKEA:s sortiment.

Möblerna blev dock för dyra att tillverka och transportera varför de snart slutade säljas av IKEA. Till skillnad från Ikeas mest sålda möbel, bokhyllan Billy, kommer dock 1700-tals serien överleva oss alla tack vare bra kvalitet och hantverk.

Ikeas floppar dyrast på auktion

En begränsad upplaga är något som generellt påverkar prisbilden på andrahandsmarknaden, även när det gäller IKEA. Flera av de mest sökta IKEA-föremålen på Barnebys är ursprungliga försäljningsfloppar.

Antingen var efterfrågan för liten eller så blev vissa möbelmodeller helt enkelt alldeles för dyra för IKEA att framställa och distribuera varför de såldes under en begränsad tidsperiod. Läs om en av de största flopparna som blivit succé.

TV-fåtöljen som blev världsberömd

Trendigast just nu är IKEA-möbler från 1950-80-talet, som till exempel Gillis Lundgrens fåtöljer ”Imapala" eller bokhyllorna ”Tema” av samma formgivare. Dyrast är Karin Mobrings fåtölj ”Amiral” tillsammans med TV-fåtöljen ”Åke” från 1950-talet som blev världsberömd då den för några år sedan förväxlades med den danske arkitekten Philip Arctanders ”Muslingestol” som kostar hundratusentals kronor på den internationella marknaden. Här kan du läsa mer om förväxlingen.

Även de konstverk av några av Sveriges främsta samtida konstnärer som IKEA sålt i begränsad upplaga är hårdvaluta.

Här kan du läsa om de 10 mest eftersökta IKEA-föremålen på auktion.