blog (11) blog (11)

Som ättling till guldsmeder och urmakare var det ingen slump att Ilias Lalaounis skulle komma att ge sig in i smyckebranschen. Det är dock hans talang och känsla för design som gjort honom känd på den internationella scenen, där stjärnor som Jackie O, Elizabeth Taylor, Barbra Streisand och Charlize Theron burit hans smycken.

Lalaounis har inspirerats av antiken och alla hans smycken är tillverkade i 22 karats guld och dekorerade med enstaka stenar. Han använder sig ofta av äldre tekniker för att knyta samman de moderna smyckena med förflutna tider.

Lalaounis inledde sin karriär med att arbeta för sin farbror och kom på 1940-talet att ta över verksamheten, där han stod för designen på alla smycken. År 1968 bestämde han sig dock för att öppna sin egen firma, som under åren 1957-2001 skapade över 18 000 smycken och 50 kollektioner. Hans varumärke finns idag i världens främsta huvudstäder däribland New York, Paris, London, Hong Kong och Geneve. Idag styrs verksamheten av hans döttrar.

Lalaounis hade en otrolig inverkan på smyckeskonsten under 1960-70-talet. År 1970 skapade hans kollektion 'Blow Up' sensation då han lät klä sina modeller i guldsmycken från topp till tå, något som den då konservativa och diamantbesatta juvelmarknaden aldrig tidigare hade skådat.

Efter den sensationella visningen beslutade sig Lalaounis för att organisera en juvelutställning i Aten. Van Cleef and Arpels, Bulgari och Harry Winston var några av de smyckestillverkare som också medverkade i utställningen och som ville vara med i den smyckerevolution som Lalaounis startat.

År 1976 fick Lalaounis ett av sina viktigaste uppdrag, då hennes Majestät kejsarinnan Farah av Iran bad honom skapa en kollektion med smycken och föremål som inspirerats av persisk konst, vilka var tänkta att visas upp i det kejserliga palatset i Teheran.

Lalaounis bidrag till smyckesvärlden har knappast gått någon obemärkt förbi, 1986 blev han den enda juvelerare någonsin att bli invald i Académie des Beaux-Arts.

 

Samtliga smycken i denna artikel ingår i Fellows auktion med antika och moderna smycken, den 13 april 2017.

Ni hittar hela katalogen här!