Man behöver varken vara vapentokig eller ha ett militärt förflutet för att uppskatta skönheten, kvaliteten och det mästerliga hantverk som de flesta antika vapen ger prov på.

Högst utrop och ett av de mest intressanta föremålen är paret revolvrar av modell colt navy 1851 med mästarstämpel Tula.Revolvrarna kommer ursprungligen från greve Louise Sparre och hans fru Eva Sparre Mannerheim som var syster till marskalken av Finland Carl Gustaf Mannerheim och har gått i arv till den nuvarande säljaren. Utropspriset 300 000 kronor är redan uppnått, men budgivningen borde kunna gå upp en bit innan klubban faller.

Ett annat av toppnumren på auktionen är en hjullåsbössa från cirka 1700, eller Wheel-lock sporting rifle 1702, som det heter på engelska. Bössan är en riktig skönhet och har funnits i Sverige sedan åtminstone 1920 då den såldes på Bukowskis tillsammans med en samling som tillhörde en rysk greve.

Nuvarande ägare har köpt bössan på ett annat auktionshus, men vad det auktionshuset missat var att pipmynningen var stämplad med Alexander III:s monogramstämpel, vilket innebär att den en gång i tiden tillhört kejsaren av Ryssland som även hann med att vara kung av Polen och storfurste av Finland. Sämre proveniens kan en bössa ha. Utropet är 80 000 kronor.

Alexander III:s monogramstämpel borde attrahera en och annan rysk samlare Alexander III:s monogramstämpel borde attrahera en och annan rysk samlare

Auktionen innehåller vapen från länder som Ryssland, Kongo, Italien, Japan, Frankrike och Bali bland många fler. Ett vackert exempel är den sabre med ett förgyllt hästhuvud med stenar som kommer från Indien.

Den är tillverkad på 1800-talet och har tillhört en svensk samlare som gått ur tiden. Utropet på Probus vapenauktion är 7 000 kronor.

Bland de svenska vapnen finns bland annat en sabel från 1835-40, det vill säga sen empire. Sabeln har ett förgyllt fäste och baljbeslag, med en klinga med etsad förgylld och blånerad dekor samt en text som lyder; "Hur Svenska stålet biter låt oss pråfva på".

På andra sidan klingan står det skrivet i runskrift; "För frihet och fosterland". Klingrygg med ägarnamn Fredric Hjerta ( FJ officer vid Livregementets dragoner 1834). Utropet är 25 000 kronor.

Det är inte bara vapen på Probus auktioner, även ordnar, mynt och dosor tillhör det som brukar ropas ut med framgång. På vårens auktion finns en dosa med tidigare varit till försäljning på ett annat auktionshus men då med annan katalogisering. Nu har man tagit reda på lite mer fakta om dosan som kommer från Ryssland.

Dosan är från St Petersburg tillverkad 1799 och är märkt AR, som står för Aleksander Ilyich Yashinov som var mästare i St Petersburg mellan 1795 och 1826. På dosans lock finns ett porträtt föreställande Paul I. Runt honom är en krans av gammalslipade diamanter och rubiner. Dosan har en gång tillhört den portugisiske ambassadören Dr. Henrique Guilherme de Figueiredo da Silva Martins, och har gått i arv till nuvarande ägare.

Dosan ropas ut för 150 000 kronor.

Ett av de äldre vapnen som finns med på vårens auktion hos Probus är ett svärd i järn från vikingatiden 900-1000-tal. Tillverkningen är troligtvis svensk, men möjligen är klingan från Frankrike. Svärdets fyndort är Sverige och proveniens är Hemmesta socken, Värmdö. Utropet är 50 000 kronor.

Ett annat klassiskt samlarområde är föremål från den karolinska tiden. Krutflaskan från sent 1600-tal för artilleri med mässingsemblem med Carl XI:s monogram ropas ut för 30 000 kronor.

Här hittar du hela Probus katalog!